Zanka

Yabancı isimli şirketler artık Türkiye’nin dört bir yanında görülüyor. Özellikle İngilizce kelimeler, Türkçe’ye karışmış durumda. En çok oteller, AVM’ler ve büyük şirketlerde görülen bu duruma karşı Türk Dil Kurumu kapsamlı bir rapor hazırladı. Rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantıda masaya yatırıldı ve yabancı isimlerin ayıklanması ile Türkçe’nin korunması için yasa çıkarılması önerisi geldi…

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; Türk Dil Kurumu, tabelalardan şirket isimlerine kadar her alandaki yabancı kelimelerle ilgili kapsamlı rapor hazırladı.

TDK’nın hazırladığı raporda hem günlük hayatta Türkçe'nin yerini alan yabancı kelimeler, hem tabela ve panolarda kullanılan İngilizce duyuru ve reklamlar, özellikle de şirket ve AVM isimlerinin İngilizce olmasıyla ilgili saptamaların yer aldığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşülen raporda, özellikle İngilizce kelime kullanımının sıklığına dikkat çekilerek yabancı isimlerin ayıklanması ve Türkçe'nin korunması için yasa çıkarılması önerildi.

Toplantıda buna ilişkin günlük hayattan örnekler verilirken, geçmişte TBMM’ye yabancı dildeki reklam, ilan, pano, afiş, şirket ve lokanta isimlerinin ayıklanması ve Türkçe'nin doğru kullanımının sağlanması amacıyla birden fazla yasa teklifinin verildiği de anımsatıldı. Özellikle İngilizcenin şirket, otel, lokanta, AVM gibi yerlerin isimlerinde çok sık kullanıldığı, bunun da Türkçenin bir parçasıymış gibi kabul edildiği aktarıldı.

Konunun önümüzdeki yasama döneminde yasa teklifi olarak TBMM’ye gelmesi bekleniyor.

TV PROGRAMLARI İÇİN DE DÜZENLEME

Toplantıda ayrıca televizyon kanallarındaki programlarda hem sunucu ve spikerlerin hem de programa katılan konukların günlük konuşmalarında sürekli yabancı kelimeler kullandığı, etkileyici olmak adına Türkçe karşılığı yerine yabancı kelimelerin tercih edildiği, bu tür yayınların vatandaşa ulaşamadığı değerlendirmesi de yapıldı.

Hazırlanacak yasa taslağında bu yayınlara ilişkin de düzenleme olması gerektiği ifade edildi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver