Zanka

2020’nin felaketleri bitmek bilmiyor… Beyrut’ta dün akşamüstü saatlerinde meydana gelen büyük patlama şehri savaş alanına çevirdi. Patlama Kıbrıs’ı bile salladı. Dünyanın korku ile takip ettiği olayın İsrail saldırısı olduğu iddia edilirken, liman bölgesinde bulunan bir depoda 6 yıldır bekletilen 2.750 tonluk amonyum nitratın patlamasıyla olduğu ortaya çıktı. Patlamanın etkisiyle birçok binada ağır hasar oluştu, binlerce kişi yaralandı ve 100 kişinin hayatını kaybettiği belirlendi. Enkaz altlarında daha fazla cansız bedenin olduğundan endişe edilirken, hastanelerde ise yer kalmadı. Ülkede OHAL ilan edildi ve şehrin elektriği kesildi… İşte patlamayla ilgili son gelişmeler…

Lübnan'ın başkenti Beyrut, dün yerel saatle 18.00 sıralarında meydana gelen şiddetli patlama ile sarsıldı.

Eski başbakan Hariri’nin evine çok yakın olduğu için bir bombalı saldırı gerçekleştiği iddiası ortaya atıldı ancak Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, patlamaya altı yıldır liman bölgesinde yeterli güvenlik önlemi alınmadan tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını ve bunun kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Yerel medyaya konuşan Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi, “ele geçirilmiş 2750 ton amonyum nitratın, tutulduğu depoda, küçük bir açıklığın kapatılması için yapılan kaynak işlemi sırasında patladığını” söyledi.

Uluslararası basın "Beyrut'un Hiroşima'sı" diyerek,  patlamayı İkinci Dünya Savaşı'nda ABD'nin Japonya'ya nükleer bomba ile saldırmasını Lübnan'daki patlamayla benzeştirdi.

Görgü tanıkları, "Birçok savaş gördük ama böyle bir şeyi ilk kez yaşadık" derken ilk belirlemelere göre 78 insan yaşamını yitirdi ve yaklaşık 4 bin insan hastaneye kaldırıldı. Sabah saatlerinde yapılan açıklamada ise ölü sayısının 100'e ulaştığı duyuruldu. Yetkililer yaşamını kaybedenlerin sayısının artmasını beklediklerini açıkladı.

Kentin sokakları terk edilmiş harap haldeki otomobillerle doldu. Ayrıca patlama nedeniyle şehir genelinde elektrikler kesildi.

ULUSAL YAS VE OHAL İLAN EDİLDİ

Lübnan Başbakanı’nın eşi ve kızının da hafif şekilde yaralandığı belirtilirken, Başbakan Hassan Diyab, 3 gün “ulusal yas” ilan etti ve patlamanın sorumlularının hesap vereceğini açıkladı.

Lübnan’da 66 milyon dolarlık acil durum fonu oluşturulduğu belirtildi.

Ekonomik kriz ve corona virüsü salgını nedeniyle halihazırda zor günler geçiren ülkede ayrıca OHAL ilan edildi.

SAĞLIK BAKANINDAN HALKA ÇAĞRI: BÖLGEYİ TERK EDİN

Lübnan Sağlık Bakanı Hamid Hasan, kimyasal madde patlaması nedeniyle sağlık sorunları doğabileceğinden bölgede yaşayan halka orayı terk etmeleri çağrısında bulundu. Bakan Hasan, “Çok sayıda insan kayıp. İnsanlar hastanelerin acil servislerine gelip yakınlarını arıyorlar fakat şu an elektrik olmadığı için arama kurtarma çalışmaları da çok zor ilerliyor” dedi.

Lübnan Kızıl Haç resmi bir açıklama yaparak kan bağışı yapılmasını isterken, yetkililer, “Bütün pencere ve camlar yerle bir olduğu için camlara ihtiyaç var. Şehir neredeyse camsız, hastanelerde jeneratöre ihtiyaç var. Doktorlar, durumu acil olmayan hastaların şehir dışına çıkması önerisinde bulundu” dedi.

Lübnan Kızıl Haç’ın Başkanı George Kettaneh, LBCI TV’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Patlamada ölü sayısı 100’e ulaştı. Yaşamını yitiren birçok insan enkaz altında kalmış durumda. Kızıl Haç, sağlık bakanlığı ile koordineli çalışıyor çünkü hastanelerin çoğunda morglar doldu.

ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği de ülkede yaşayan vatandaşlarını toksik gazlar konusunda uyardı. Yapılan açıklamada evlerde kalınması gerektiği ve maske takılmasının uygun olduğu belirtildi.

KRİTİK DURUŞMADAN 3 GÜN ÖNCE PATLADI

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, patlamanın zamanlamasının da kritik olduğunu hatırlatırken, 2005 yılında eski başbakan Refik Hariri ve 21 insanın öldüğü 2005’teki bombalı saldırının failleri Hizbullah’tan 4 kişinin karar duruşmasının cuma günü yapılacağı belirtildi.

2005 yılında gerçekleşen bombalı saldırı limandan sadece 2 kilometre uzakta yaşanmıştı.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN CAMLARI KIRILDI

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, bölgedeki Büyükelçilik çalışanlarının durumunun iyi olduğunu açıkladı. Çakıl patlama nedeniyle Türkiye Büyükelçiliği'nin camlarının kırıldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

* Lübnan’daki patlamada iki vatandaşımız hafif şekilde yaralandı. Durumları iyi. Acil şifa diliyorum.

* Büyükelçiliğimiz acil durum hatları (+961 3 944 904, +961 70 622 012) ve Konsolosluk Çağrı Merkezimiz (+90 312 292 2929) 7/24 vatandaşlarımızın hizmetindedir.

KKTC'DEN DE HİSSEDİLDİ

KKTC'nin doğu kıyısında bulunan Gazimağusa'daki bazı vatandaşlar patlama sonrası gelen şok dalgasının bölgeden de hissedildiğini bildirdi.

Eski BBC muhabiri ve TV sunucusu Emilia Papadopoulos, patlamayı Beyrut'a 240 kilometre uzakta bulunan Kıbrıs'ın Limasol kentinde hissettiklerini, evlerin pencerelerinin titrediğini söyledi.

BBC muhabiri Rami Ruhayem de 10 kilometre uzaklıkta deprem gibi hissedildiğini söylediği patlama anı için "Hayatımda bu kadar yüksek bir ses duymadım" dedi.

BM'DEN TAZİYE MESAJI

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter Guterres, Beyrut'taki korkunç patlamalarda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Lübnan hükümeti ile halkına en derin taziyelerini sunuyor” ifadelerini kullandı.

Guterres'in, patlamada yaralananlara da acil şifalar dilediğini aktaran Haq, olayda Beyrut'ta görev yapan bazı BM personelinin de yaralandığını bildirdi. Haq, “BM, bu zor zamanında Lübnan'ı destek sözünü sürdürüyor ve bu olaya müdahalede aktif bir şekilde Lübnan'a yardım ediyor” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN DESTEK TELEFONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün gece saatlerinde Lübnanlı mevkidaşı Mişel Avn ile telefonda konuştu.

Erdoğan’ın taziye dileklerini sunduğu görüşmede, Türkiye’nin istenilmesi durumunda insani yardıma hazır olduğu da belirtildi.

İSRAİL: BİZ YAPMADIK

Öte yandan İsrailli askeri yetkililer patlama ile ilgilerinin olmadığını açıkladı. Lübnan Hizbullah’ı da patlamanın kaynağının İsrail tarafından kendilerine yönelik bir saldırı olduğu iddialarını yalanladı.

İsrail ordusu sık sık Lübnan’da Hizbullah hedeflerine operasyon düzenliyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver