Zanka

Dünyayı saran corona virüs salgınının ortaya çıktığı Çin’den bir salgın haberi daha geldi. Şimdi de Bunyavirüs ortaya çıktı ve bir anda 60’tan fazla kişi hastanelik oldu, 7 kişi ise hayatını kaybetti. Virüsü yayan ise bu kez keneler. Peki bu virüsün belirtileri ne? İşte yeni salgının detayları…

Corona virüs salgını henüz kontrol altına alınamadan şimdi de Bunyavirüs ortaya çıktı.

Çin'in Jiangsu eyaletindeki toplam 37 kişiye bu yıl, keneler tarafından yayılan yeni bunya virüsünün neden olduğu bir hastalık olan SFTS (Şiddetli Ateşli Trombositopeni Sendromu) teşhisi kondu.

Daha sonra Anhui eyaletinde de enfekte olan 23 kişinin tespit edildiği aktarıldı. Böylece vaka sayısı 60'a yükseldi. Virüsün Anhui ve Zhejiang eyaletlerinde şu ana kadar toplam 7 can kaybına yol açtığı da açıklandı.

Uzmanlar vakalara dayanarak, virüsün hayvandan insana ve kişiden kişiye kan yoluyla bulaşabileceği konusunda uyardılar.

SFTS (Şiddetli Ateşli Trombositopeni Sendromu) virüsünün yeni bir virüs olmadığı ve Çin'in 2011 yılında söz konusu virüsün patojenini tespit ettiği de belirtildi.

Zhejiang Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü yöneticisi Sheng Jifang, üç yıl önce de yeni bunya virüsüyle enfekte olan ve daha sonra ölen bir hastanın cansız bedeniyle temas eden 16 kişiye de hastalığın bulaştığını söyledi. Enfekte insanlardan birinin daha sonra öldüğü açıklandı.

Şanghay Belediye Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü Leng Peien ise şimdiye kadar keşfedilen yeni bunya virüsü enfeksiyonlarının esas olarak kene ısırıklarından kaynaklandığını söyledi. Ancak uzmanlar virüsün kişiden kişiye kan yoluyla bulaşabileceği konusunda da uyarılarını yineledi.

BELİRTİLERİ NE?

İlk kez Tayvan'da 2010 yılında keşfedilen yeni bunyavirüs, insandan insana bulaşabiliyor. Tayvan Hastalık Kontrol Merkezleri'ne (CDC) göre ölüm oranı yüzde 10.

Kuluçka süresi 7 ila 14 gün arasında olan virüsün belirtileri arasında ateş, halsizlik, bulantı, karın ağrısı ve iştah azalması bulunuyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver