Zanka

Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamanın ardından Lübnan’da siyasi kriz yeniden başladı. Hükümeti suçlayan halk sokaklara döküldü, protestolarda şiddet giderek tırmandı. Beyrut sokaklarının karışmasının ardından bakanlar peş peşe istifa etmeye başlamıştı ve sonunda tüm bakanlar istifa etti. Başbakan Diyab ise istifasını sunmak için Devlet Başkanlığı’na gitti…

Beyrut'taki patlamada can kaybı 200'ün üzerine çıktı. Vali Abbud halen onlarca kişinin kayıp olduğunu aktardı. Ülkede patlama sonrası başlayan protestolar devam ederken, hükümette istifa depremi yaşandı.

Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, ardından da Lübnan Çevre Bakanı Damianos Kattar, Adalet Bakanı Marie-Claude Najm ve bugün de Lübnan Maliye Bakanı Ghazi Wazni istifasını açıklamıştı.

Lübnan'da siyasi kriz devam ederken Sağlık Bakanı Hamad Hassan gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından tüm bakanların istifa ettiğini açıkladı. Hassan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Hassan Diyab hariç tüm bakanların istifa ettiğini duyurdu.

Sağlık Bakanının açıklamasından kısa bir süre sonra, Başbakan Hassan Diyab da Devlet Başkanlığı’na giderek istifa etti.

SORUŞTURMA ADALET KONSEYİNE DEVREDİLDİ

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Mişel Avn, sabah saatlerinde telefonda görüştüğü Başbakan Hassan Diyab'a Beyrut'ta deprem etkisi yaratan patlamayla ilgili soruşturma yetkisini devretmesi talebinde bulundu.

Başbakan Diyab da bunun üzerine söz konusu soruşturma yetkisini Adalet Konseyine devretti.

''LÜBNAN'IN BAŞINA GELEN FELAKET, ÜLKEYİ VE DEVLETİ SARAN KORKUNÇ YOLSUZLUĞUN SONUCUDUR”

Başbakan Diyab, Bakanlar Kurulunun ardından Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla istifasını resmen duyurdu.

Diyab, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

* Lübnan'ın başına gelen felaket, ülkeyi ve devleti saran korkunç yolsuzluğun sonucudur. Bu yolsuzluk düzeni, devletin kendisinden daha büyük bir durumda. Bu durum devleti felce uğratıyor

* Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur. Daha önce yolsuzluğun devletin tüm kademelerinde var olduğunu söyledim. Bugün ortaya çıkıyor ki yolsuzluk sistemi devletten büyüktür, devlet söz konusu yolsuzlukla mücadele edemiyor

* Devrim (protesto eylemleri) onlara karşıydı ancak bunu kavrayamadılar ve bildiklerini okumaya devam ettiler. Hükümetimiz, ülkeyi kurtarmaya çalışırken bunlar çöküş sorumluluğunu bize yüklemeye çalıştı.

“ÜLKENİN KURTARILMASI İÇİN BİR KAPI AÇMAK İSTİYORUZ”

Kendilerinin hiçbir kişisel çıkarın peşine düşmeden ülkeyi kurtarmak için var olan gücüyle çaba sarf ettiğini söyleyen Diyab, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Bugün tüm yansımalarıyla ülkeyi vuran bu depremin yaşandığı aşamaya geldik. Tek derdimiz ise bu felaketin zaman aşımına uğramaması için hızlı bir soruşturma yürütmektir. İnsanların talebi olan hesap verebilirlik ve gerçek değişim ile vatandaşın hakkına saygı duyan bir devlete başvuruyoruz.

* Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum.

CUMHURBAŞKANI AVN'A İSTİFA ÇAĞRISI

Öte yandan hükümetin istifa haberinin gelmesi üzerine başkentin göbeğinde toplanan yüzlerce vatandaş, Cumhurbaşkanı Mişle Avn ve parlamentodaki siyasi partilerin istifa talebiyle Meclis binasına doğru yürüyüş geçti.

Öfkeli göstericiler ile kendilerine göz yaşartıcı gazla müdahale eden güvenlik güçleri arasındaki olaylar devam ediyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver