Zanka

IstanPol Institute Dr. Uğur Aytun ve Dr. Cem Özgüzel tarafından hazırlanan evden çalışabilirliğe yönelik raporu yayınladı. Rapora göre Türkiye’de salgın sürecinde evden çalışma oranı yüzde 24 oldu. Bu oran ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine göre daha düşük olurken, evden çalışanların yüksek gelir ve eğitim düzeyine sahip kişiler arasında daha yaygın olmasının yarattığı eşitsizliğe de dikkat çekildi...

Dr. Uğur Aytun ve Dr. Cem Özgüzel tarafından hazırlanan "COVID-19 Sonucunda Evden Çalışabilirlik ve Eşitsizliğe Etkileri: Türkiye İçin Politika Önerileri" başlıklı yeni politika raporu, IstanPol Institute tarafından yayınlandı.

Bu raporda, COVID-19 salgınından sonra alınan sosyal mesafe tedbirleri sonucunda evden çalışma pratiklerinin Türkiye işgücü piyasasındaki yaygınlığını ve farklı boyutlardaki (meslek, sektör, bölge) durumları değerlendirildi. Söz konusu durumların mevcut eşitsizliklere olan etkisi de ortaya kondu.

Rapora göre; Türkiye işgücü kesiminin yüzde 24’ünün evden çalışabildiği ve bu oranın ABD’nin ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin altında olduğu tespit edildi. Türkiye özelinde daha derin irdelendiğinde bu evden çalışabilirlik oranının sektörlere, bölgelere ve mesleklere göre farklılıklar gösterdiği görüldü.

Evden çalışabilirliğin eşitsizliklerle ilişkisi incelendiğinde ise; yüksek gelirli, üniversite ve üstü eğitim düzeyine sahip kayıt altında çalışan ile kadın çalışanların genel olarak evden çalışma olasılıklarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.

Politika raporunun tamamına ulaşmak için tıklayınız…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver