Zanka

Rusya dünyada ilk corona virüs aşısını tescil eden ülke oldu. Ancak aşının klinik deneylerinin tamamlanmamış olması bilim dünyasında tartışma yarattı. Aşıya karşı tepkiler sürerken, Rusya’dan kritik bir istifa haberi geldi. Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu'nun önemli üyelerinden Profesör Alexander Chucalin, aşının tüm kontrolleri yapılmadan onaylandığını ve bu durumu engelleme çabaları sonuçsuz kalınca istifa ettiğini açıkladı. İstifa ederken de iki ismi işaret etti ve “Tüm etik ilkeler çiğnendi” dedi…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Gamaleya Enstitüsü tarafından yapılan ve 2 aydan kısa süren insan denemelerinin ardından dünyanın ilk corona virüs aşısına sağlık bakanlığının onay verdiğini ve tescillendiğini duyurmuştu.

Ancak aşının klinik deneyler sürecinin devam etmesi ve bu deneylerin Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler’de yapılacak olması çeşitli tartışmalar yarattı. Aşının güvenilirliği tüm dünyada hem bilim hem de siyasi tartışmalara konu oldu. Uzmanlar aşıya büyük tepki gösterdi.

Aşı hamlesinin yarattığı yankı sürerken, Rusya’dan flaş bir istifa haberi geldi. Üstelik bu istifa itiraf gibi bir açıklamayla bildirildi.

Rusya Sağlık Bakanlığı Etik Komisyonu'nun önemli üyelerinden Profesör Alexander Chucalin, istifa ettiğini açıkladı. Chucalin, Sputnik V adı verilen aşıyla ilgili tıpkı batıdan gelen eleştiriler gibi aşının tüm kontrolleri yapılmadan onaylandığını ve bu durumu engelleme çabaları sonuçsuz kalınca Etik Komisyonu'ndaki görevinden istifa ettiğini duyurdu.

“ETİK İLKELERİ ÇİĞNENDİ”

Chuchalin, istifa açıklamasını yaparken aşının arkasında olduğu bilinen iki ismi özellikle işaret etti. Bu isimler aşının geliştirildiği Gamaleya Araştırma Merkezi'nin direktörü Prof. Alexander Gintsburg ve Rus Ordu'sunda albay olarak da görev yapan virolog Prof. Sergey Borisevich oldu.

Prof. Chuchalin açıklamasında bu iki isme gerek Rusya gerekse uluslararası olarak kabul edilmiş kontrol protokollerinin uygulanıp uygulanmadığını sorduğunu ve hayır cevabını aldığını belirtti.

Bu durumu kabul edemeyeceği bildirerek tıp biliminin en önemli parçası olan 'Hiçbir cana zarar vermeme' etik ilkesinin çiğnendiğini söyleyen Chuchalin, ayrıca meslektaşlarının bu tavırları karşısında büyük üzüntü yaşadığını da aktardı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
152123