Zanka

Dünya koronavirüs salgınını yaşamaya, Covid-19 vaka ve ölüm sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor.

Dünya genelinde korona vakaları 21 milyonun üzerine çıkarken, toplam can kaybı da 758 bini aştı. 5.5 milyon vaka ve 170 binden fazla can kaybıyla ABD salgının merkezi gibi gözükse de, artan vaka sayıları nedeniyle Avrupa diken üstünde.

Vaka sayıları tırmanışa geçmeye başladıkça salgını kontrol altına aldığına inanan Avrupa ülkeleri yeniden alarma geçti, ikinci dalga korkusuyla birçok ülke yeni koronavirüs tedbirlerine ve karantina önlemlerine geri dönmek zorunda kaldı.

İtalya ve İspanya’da kâbusu yaşayan Avrupa’da, ikici dalga korkusu sürüyor. Artış gösteren yeni vakalar da bunu kanıtlar nitelikte. Son olarak Fransa yeni vakalarının yükselişe geçmesi üzerine, başkent Paris’in ve Marsilya’nın da bulunduğu Bouches-du-Rhone bölgesini yeniden ‘kırmızı bölge’ ilan etti.

Buna göre valiler, serbest dolaşımı kısıtlamaya, restoran ve kafeler gibi kamuya açık bazı iş yerlerini kapatmaya ve toplu taşıma araçlarını sınırlamaya yönelik kararlar alabilecek. İngiltere ise, Fransa, Hollanda ve Malta’nın da aralarında olduğu 6 ülkeden gelenler için 14 gün karantina zorunluluğunu da geri getirdi.

Kamu sağlığı uzmanları semptom göstermeyen kişiler nedeniyle, dünyadaki gerçek vaka sayıların tespit edilenden çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, asemptomatik vakaların oranının, yaklaşık yüzde 40 olarak hesaplandığını belirtiyor.

Rusya, virüse karşı geliştirdikleri aşıyı tescillediklerini açıklasa da, tüm dünyada güvenlik endişesi hâkim. Sadece birkaç ay içinde güvenliğin test edilemeyeceği ve aşının uzun vadeli etkileri konusundaki şüpheler uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

İspanya'da Covid-19'da yeni vakalardaki hızlı artış sürüyor. Toplam vaka sayısının 342 bin 813'e çıktığı İspanya'da, salgın nedeniyle son 7 günde 62 kişi öldü, virüsle bağlantılı hayatını kaybedenlerde toplam sayı 28 bin 617'ye çıktı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver