Zanka

ABD Başkan adayı Joe Biden’ın Türkiye’deki iktidara yönelik sözleri, siyaset dünyasını ayağa kaldırdı. Hem iktidar hem de muhalefet cephesinden sert tepkiler geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tepkisini, “Bize birkaç yüzyıllık bir ülkenin siyasisi, demokrasi ayarı veremez” sözleriyle dile getirdi…

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne katılmak için geldiği ilçede, basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

ABD Başkan adayı Joe Biden’in Türkiye’yle ilgili yedi ay sonra gündem olan sözlerini soran gazetecilere İmamoğlu, şöyle yanıt verdi:

“ABD’nin başkan adayının, Türkiye’ye bir demokrasi ayarı verme cümleleri kabul edilemez. Bu, hepimizin şiddetle kınayacağı, reddedeceği bir durumdur. Az önce söylediğim gibi; 750 yıldır burada yaşayan bu derinlikte, Hacı Bektaş-ı Veli’nin içinde demokrasi vardır, özgürlük vardır, barış vardır. Yani bize birkaç yüzyıllık bir ülkenin siyasisi, demokrasi ayarı veremez. ‘Tam bağımsız Türkiye’ ve ‘Özgürlük, bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen anlayışın bir ferdiyiz. Bu manada, hele hele içeriden, dışarıdan demokrasiye ayar verme çabaları artık tutmaz, o devir bitti. Bu ülkenin yaşayanları, bu güzel milletimiz, gerektiğinde gereken sonucu ortaya koyar; koymuştur da. Geçen yıla baktığınızda görürsünüz. Yoksa ama dünyada ama yurt içinde bir avuç insanın ayar verme çabasının bittiği bir dönemi yaşıyoruz. Kınıyoruz. Türkiye’miz çok güzel. Demokrasi ve Cumhuriyet sevdalısıdır 83 milyon insanımız.”

NE OLMUŞTU?

ABD'de 3 Kasım'da yapılacak genel seçimlerde Demokrat Parti'nin başkan adayı olan Joe Biden, 19 Aralık'ta New York Times (NYT) yayın kuruluna verdiği söyleşide, "Erdoğan bir otokrattır, yapmamız gerektiğini düşündüğüm şey, ona karşı çok farklı bir yaklaşım benimsemek ve muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça ortaya koymak" ifadesini kullandı. Muhalefete desteğini açıkça belirten Biden, "Erdoğan'ı mağlup edin. Darbeyle değil, seçim süreciyle" dedi.

Bu ifadeler Türkiye’de dün gündeme geldi ve siyaset dünyasının gündemine bomba gibi düştü.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver