Zanka

Batı Afrika ülkesi Mali’de sıcak saatler… Garnizondan silah sesleri duyulduğu, Meclis Başkanı ile Ekonomi ve Finans Bakanının alıkonulduğu bildirildi. Bazı yüksek rütbeli askerlerin de alıkonulduğu iddia ediliyor…

Mali'de Mayıs ayından bu yana muhalif gruplar, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita karşıtı eylemler düzenliyordu. Muhalif gruplar, eylemlerini sıkılaştıracağını açıklamış, Keita istifa etmeden geri adım atmayacaklarını duyurmuştu.

Ülkede askeri darbe başladığı iddiası uluslararası kamuoyunun gündemine bomba gibi düştü. Askeri araçların Kati'den Bamako'ya ilerlediği, garnizona giden yolların kapatıldığı belirtilirken, güvenlik kaynakları, askeri bir darbe ihtimalinin güçlü olduğunu doğruladı.

Devlete ait radyo istasyonu ORTM da boşaltıldı.

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle’ye konuşan kaynaklar, darbenin arkasındaki ismin Albay Sadio Camara olabileceğini öne sürdü.

Norveç Büyükelçiliği, “Silahlı kuvvetlerin bir darbe girişimi içerisinde olduğu bilgisini aldık ve askerlerin Bamako’ya gittiğini öğrendik. Norveçlilerin ortalık güvenli bir hale gelene kadar evlerinde kalmalarını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Fransa’dan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Fransa Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarının evden çıkmamasını istedi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, başkent Bamako yakınlarındaki askeri üste silah sesleri duyulduğunu açıklarken, mevcut yönetimden memnun olmayan askerlerin isyan çıkardığı ve mühimmat deposundan silah aldıklarını öne sürdü.

Meclis Başkanı ile Ekonomi ve Finans Bakanı'nın alıkonulduğu bildirildi. Bazı yüksek rütbeli askerlerin alıkonulduğu öne sürüldü. Bazı bakanların da yine bir kısım askerler tarafından alıkonulduğuna dair iddialar bulunuyor.

2012’DE DE BENZERİ YAŞANMIŞTI

Olayın yaşandığı Kati’de 2012’de benzer bir olay yaşanmış ve isyanın ardından dönemin devlet başkanı Amadou Toumani Toure askeri darbe ile görevden indirilmişti.

Şu an görevde bulunan devlet başkanı İbrahim Boubacar Keita, Haziran ayında beri istikrar ve güvenliği sağlayamadığı ve yolsuzlukla mücadele edemediği için protesto ediliyordu.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver