Zanka

6’ıncı yüzyıldan kalma önemli fresk ve mozaikleri barındıran Kariye Müzesi, 1945 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının iptaliyle müzeden camiye dönüştürüldü. İbadete açma kararına Yunanistan’dan beklenen tepki geldi ve “Türkiye, uluslararası topluma bir kez daha meydan okudu” denildi…

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul'un Fatih ilçesinde Bizans döneminden kalma Kariye Camisi'nin yönetiminin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verilmişti.

Sputnik Türkçe'nin haberine göre; Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, 1945'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen İstanbul'daki Kariye Cami'nin yeniden ibadete açılması kararını uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma olduğunu savundu.

Yapılan açıklamada, “Bu, uluslararası topluma yönelik bir meydan okuma daha. Türkiye, azınlık haklarına saygı duyduğu ve toplumunun çok dinli olduğu konusunda periyodik açıklama yapmasına rağmen topraklarındaki UNESCO dünya mirası eserlerine yönelik uluslararası yükümlülüklerini ihlal ediyor” dendi.

Türkiye'yi dünya kültür mirasının korunması alanındaki uluslararası başarıları takip etmeye davet eden Yunan Dışişleri, Ankara'yı farklı kültürlerin temsilcileri arasında karşılıklı saygı, diyalog ve anlayışın hakim olduğu 21. yüzyıla geri dönmeye çağırdı.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver