Zanka

Korona virüs salgını sürecinde ülkemizdeki tablo her geçen gün kötüye gidiyor. Son zamanda hızla tırmanan vaka artışı, uzmanları ve Bilim Kurulu üyelerini de endişelendiriyor. Verilerin doğruluğuna yönelik tartışmalar devam ederken, belirtisi olmayan kişilere test yapılmaması ve korona virüsün sağlık çalışanları için meslek hastalığından sayılmaması da tepki gören konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hükümete bu konularda bir tepki de DEVA Partisi’nden geldi. Partinin Sağlık Politikaları Başkanı Medeni Yılmaz, hükümetin salgınla mücadeleyi iyi yönetemediğine yönelik sert ifadeler kullandı ve 3 konuda acil harekete geçilmesi gerektiğini söyledi...

Ali Babacan’ın liderliğindeki Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi tarafından açıklanan bir raporda, korona virüs salgınında son dönemde yeniden başlayan artış ele alındı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Politikaları Başkanı Medeni Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Siyasi iktidarın birinci ve en önemli sorumluluğunun halkı doğru bilgilendirmek olduğunu söyleyen Yılmaz “siyasi iktidar hangi gerekçe ile olursa olsun, “yalancı çoban” durumuna düşmemelidir. Gerçeklerin gizlenmesi, önce tehlikeli bir rahatlığı, sonrasında tedbirsizliği ve salgında artış riskini getiriyor”

Yılmaz, başarılı ülke örnekleri ve bilimsel araştırmaların, korona virüs salgını ile mücadelede kapsamlı koruma ve izolasyon tedbirlerinin kararlılıkla uygulanması durumunda ekonomi üzerindeki olumsuz etkinin uzun dönemde çok daha az olacağını ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Özellikle 3 temel konuda siyasi iktidarı acil olarak harekete geçmeye çağıran Medeni Yılmaz, o konuları şu şekilde sıraladı:

“1- Salgını önlemede, koruyucu sağlık hizmeti hastanede verilen hizmetten daha önceliklidir.

a. İnsanların topluca bir arada bulunduğu mekanlarda denetim yetersizdir. Yayılmayı daha fazla artırmadan kontrolü sağlayacak tedbirlerin hızla alınması gereklidir. Kitlesel hareketler (toplantı, açılış, düğün, tören, seyircili spor gösterileri gibi) yasaklanmalıdır.

i. Yapılacak denetimlerin hem eğitici olması hem de kurallara riayet edilmesi konusunda çok daha aktif yapılması önemlidir. Bu denetlemelerde Sağlık Bakanlığının İçişleri Bakanlığı ile ortak bir şekilde denetim ekiplerini artırarak çok daha aktif rol alması gereklidir.

b. Koronavirüs testleri kamu-özel her hastanede ücretsiz yapılmalıdır.

i. Test çalışmaları mutlaka yaygın bir şekilde yapılmalı özellikle temaslı gruba kesinlikle test yapılmalıdır. Bu salgında başarılı olan ülkelerin hemen hepsi yaygın test yapan ülkelerdir.

ii. Mobil test uygulaması hayata geçirilerek test sayısı hızlı bir şekilde artırılmalı ve hastanelere yığılım önlenmelidir.

2- Sağlık çalışanlarının sosyal, ekonomik durumları ve çalışma şartları düzeltilmelidir.

a. Koronavirüs sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmalı ve bu konu ile ilgili yasal düzenleme mutlaka yapılmalıdır.

3- Bilim Kurulu yeniden yapılandırılmalı, sağlıkla ilgili meslek örgütlerinin çalışmalara katkı sunmasına olanak sağlanmalı ve kararları kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver