Zanka

Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açma kararına, Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi. Açıklamada “Uluslararası hukukun açık bir ihlalini teşkil edecek böyle bir adımın Kosovalı yetkililerce düşünülmesi dahi hayal kırıklığı yaratmaktadır” denildi ve karardan dönülmesi gerektiğine dikkat çekildi…

Sırbistan ve Kosova liderleriyle görüşme gerçekleştiren ABD Başkanı Donald Trump, Sırbistan'ın büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını ve Kosova ile İsrail arasında normalleşme adımları atılacağını açıkladı. ABD'de Trump önderliğinde gerçekleştirilen Sırbistan ve Kosova görüşmesi sonrası İsrail, Kosova'yı bağımsız devlet olarak tanıdığını duyurdu. Kosova Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından Kudüs'te büyükelçilik açılacağı anlaşılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın tanınmaları karşılığında Kudüs'te büyükelçilik açma kararı almasına tepki gösteren bir açıklamada bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, Başbakan Hoti ve Dışişleri Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla'nın sosyal medya paylaşımlarından, Kosova ile İsrail'in birbirlerini karşılıklı tanımalarına ilaveten Kosova'nın Kudüs'te Büyükelçilik açmasının da taahhüt edildiği anlaşılmaktadır.

Uluslararası hukukun açık bir ihlalini teşkil edecek böyle bir adımın Kosovalı yetkililerce düşünülmesi dahi hayal kırıklığı yaratmaktadır.

Kosova'yı ilk tanıyan ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu ülkenin uluslararası alanda tanınmasına yönelik çabalara da öteden beri büyük destek vermiştir. Fakat bu sürecin uluslararası hukuk hilafına ve bilhassa toprakları işgal altında bulunan Filistin halkının acıları üzerine inşa edilmesini doğru bulmuyoruz.

Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti'nin vücut bulmasıyla çözülebileceği çeşitli BM kararlarıyla defalarca vurgulanmıştır.

Kosova liderliğine, söz konusu kararlara riayet ederek, Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsüne halel getirecek ve gelecekte Kosova'nın başka devletlerce tanınmasına da engel olabilecek bu tür adımlardan kaçınması çağrısında bulunuyoruz.”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver