Zanka

Korona virüs salgını tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Okulları açan ülkelerde çocuklar ve öğretmenler arasında tespit edilen vakalar endişe verici. Türkiye’de ise yüz yüze eğitim için geri sayım yapılıyor ama herkes diken üzerinde. Peki çocuklarda yaygın korona virüs belirtileri neler? İngiliz bilim insanlarına göre bu belirtiler, yetişkinlere göre farklılık gösteriyor. Özellikle 3 semptom oldukça öne çıkıyor ve onların arasında öksürük yok. İşte o belirtiler…

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yetişkinler için hazırlanan belirti listesinde en yaygın semptomlar arasında; ateş, kuru öksürük ve yorgunluk yer alıyor. Ağrı ve sızı, boğaz ağrısı, ishal, konjunktivit, tat alma veya koku duyusunun kaybı ile baş ağrısı ise daha seyrek semptomlar olarak listeleniyor.

İngiltere’de King’s College of London tarafından yürütülen araştırmalara göre, çocuklarda yetişkinlere kıyasla yaygın olarak daha farklı semptomlar görülüyor.

Bilim insanları, çalışma kapsamında test edilen yaklaşık 16 bin çocuktan Covid-19 için pozitif çıkan 198 çocuğun semptom şikayetlerini analiz etti. Semptomları olan Covid-19 pozitif çocukların yüzde 55’inde yorgunluk, yüzde 54’ünde baş ağrısı ve neredeyse yarısında yüksek ateş görüldü. Bununla birlikte, söz konusu çocukların yaklaşık yüzde 38'inde boğaz ağrısı mevcutken, neredeyse yüzde 35'i öğün atladı, yüzde 15'inin olağandışı bir deri döküntüsü ve yüzde 13'ünde ise ishal vardı.

ÇOCUKLARIN YARISINDA DSÖ'NÜN 3 ANA BELİRTİSİ YOK

Çalışmayı yöneten Profesör Tim Spector, “İnsanlara ateş, öksürük ve koku duyusu kaybı ile ilgili takıntılar yerine farklı yaşlarda temel semptomların neler olduğunu anlatmaya başlamamız gerekiyor” dedi.

Öte yandan Spector, test sonucu pozitif çıkan ve semptomları olan çocukların yaklaşık yarısının DSÖ tarafından listelenen üç ana belirtiden hiçbirine sahip olmadığını belirtti.

“Burada yapmak istediğimiz şey, çocukları test yaptırmaya zorlamak değil, sadece semptom gösterirlerse onları okuldan uzak tutmaktır” diyen Spector, bulgulardan yola çıkarak ebeveynlerin çocuklarını bir sınava girmeden ya da okula gitmeden çocuklarını test etmesine olanak tanıyacağını açıkladı.

 

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1