Zanka

California, Oregon ve Washington eyaletlerini etkisi altına alan 100'den fazla yangın haftalardır söndürülemiyor. 36 kişi felakette hayatını kaybetti. Bilgi almak için bölgeye giden Başkan Trump ise yangının küresel ısınmayla ilişkisini reddetti ve “Merak etmeyin soğuyacak, sadece izleyin” dedi. Bu sözler Amerikalıları çileden çıkardı…

Corona virüs salgınında vaka ve ölü sayılarıyla merkez üssü haline gelen ABD'de, bir taraftan da yangın felaketi yaşanıyor. California, Oregon ve Washington eyaletlerini etkisi altına alan yangınlar bir türlü söndürülemiyor.

Yetkililer, 17 binden fazla itfaiyecinin gece gündüz demeden mücadele ettiği yangınlarda şu ana dek California’da 25, Oregon’da 10 ve Washington’da bir olmak üzere toplam 36 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Oregon eyaletinde 22 kişinin kayıp olduğu bildirilirken, yangınlar sebebiyle binlerce kişi de evsiz kaldı.

2020’nin başından bugüne kadar California’daki yangınlarda yaklaşık 8 milyon hektarlık alan küle döndü. Bu neredeyse Connecticut eyaletinin büyüklüğüne eşit. Üç eyalette süren yangınlarda ise 15 Ağustos’tan bu yana 1.9 milyon hektarın yandığı belirtiliyor.

Meteorolojist Dan Borsum, yangınların kontrol altına alınamaması ve hızla yayılmasının nedenlerine açıklık getirdi. İtfaiyecilerin alevlerin yanı sıra kuvvetli rüzgar ve düşük nemle de mücadele ettiğini belirten Borsum, yangın bölgelerindeki kuru hava şartlarının alevlerin büyümesine imkan sağladığını söyledi.

KÜRESEL ISINMANIN ROLÜ

ABD Başkanı Donald Trump, yangınlarla ilgili bilgi almak için California eyaletinin başkenti Sacramento’ya gitti. Burada California Valisi Gavin Newsom’la bir araya geldi.

Brifing sırasında Vali Newsom, yönetimde yapılan yanlışlar olabileceğini, ancak eyaletteki ormanların yarısından çoğunun eyaletin yerel yetki alanında değil federal hükümetin yetkisinde olduğunu hatırlattı ve “Sıcak havalar daha da ısınıyor, kuru ağaçlar daha da kuruyor. Bilimi gerçek bir kanıt olarak görüyoruz. Küresel ısınma bir gerçek” dedi.

Trump toplantının ardından soruları yanıtladı. Eyaletin Doğal Kaynaklar Dairesi Başkanı Wade Crowfoot, bu yıl bölgede Ölüm Vadisi’ndeki 54 derecelik sıcaklık rekorunu hatırlatırken, küresel ısınmanın yangınlardaki rolünü sordu.

Küresel ısınmanın yangılardaki payını reddeden Trump, “Ağaçlar kısa bir süre içinde devrildiğinde çok kuruyor. Adeta bir kibrit çöpüne dönüyorlar ve patlıyorlar. Bu daha çok ormanların idaresiyle ilgili bir sorun” diye konuştu.

Crowfoot bu cevaba karşılık olarak, “Eğer bilimi reddedersek insanları koruyamayız. Keşke bilim de sizinle aynı fikirde olsaydı” dedi.

Başkan Donald Trump ise “Merak etmeyin soğuyacak. Sadece izleyin. Bilimin bunu gerçekten bildiğini sanmıyorum” dedi.

“İKLİM KUNDAKÇISI”

Demokratların başkan adayı, 3 Kasım seçiminde Trump'ın rakibi olan Joe Biden ise küresel ısınmanın gerçek olmadığına inanan Trump için "iklim kundakçısı" ifadelerini kullandı.

Biden, Trump'ın 4 yıl daha kazanması halinde Amerika'da çok daha fazla yangın görüleceğini söyledi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver