Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

1933 – 1945 arası Almanya Hitler tarafından yönetildi. Hitler hakkında az çok bilgi sahibiyiz ama arkasındaki kişiler hakkında neler biliyoruz?  

Size Hitler‘in en önemli adamları hakkında bilgiler sunuyoruz...

1)Hermann Göring (1893-1946)

Hitler ölseydi ve Nazi rejimi devam etseydi, bu şahsiyet dümeni devir alacaktı. Hava Kuvvetleri komutanı. Eski bir yaralanmadan dolayı ağır sancılar çekiyordu ve buna daha iyi katlanabilmek için morfin kullanıyordu. Nürnberg mahkemesinde yargılandı ve ölüm cezasına mahkum edildi. Asılmadan önce kendini siyanürle zehirledi.

2)Joseph Goebbels (1897-1945)

Propaganda Bakanı. Sportpalast konuşması meşhurdur. “Wollt ihr den totalen Krieg? - Topyekün savaş istiyor musunuz?“ diyerek halkı gaza getirmiştir. Kendini Alman sinemasının patronu olarak görürdü. Gizli gizli Amerikan filmlerini izlerdi. Greta Garbo hayranıydı. Ailesini zehirledikten sonra intihar etti.

3) Heinrich Himmler (1900-1945)

SS ve Gestapo‘dan sorumlu kişi. (Koruma Timi ve Gizli Devlet Polisi) İçişleri Bakanı. Avrupalı yahudilerin öldürülmesinin baş organizatörlerinden. İngilizler tarafından yakalandı. Yakalandıktan birkaç gün sonra siyanür kapsülünü ısırarak intihar etti.

4) Reinhard Heydrich (1904-1942)

Takma ismi “Der Henker von Prag – Prag cellatı“. Reichsprotektor von Böhmen und Mähren – Çekoslovakya valisine benzer bir görev üstlenmişti. Prag’da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetti. Heydrich‘in cenazesi büyük bir askeri törenle gerçekleşti. Naziler intikam olarak Çekoslovakya’nın Lidice köyünün tüm yetişkin erkeklerini kurşuna dizdi.

5) Julius Streicher (1885-1946)

Haftalık “Der Stürmer“ gazetesinin sahibi (Akit ve Misvak karışımı bir gazete). Gazetenin görevi Alman halkına nefret pompalamasıydı ve yahudileri pis ve iğrenç bir toplum olarak göstermeseydi. Streicher Nürnberg mahkemesinde ölüm cezasına çarptırıldı. Ölümü hiç kolay olmadı. 12 dakika boyunca can çekisti.

6) Rudolf Hess (1894-1987)

Mısır İskenderiye doğumlu. SS onursal lideri. Baris görüşmesi için İngilterye’ye uçtu. İngilizler tarafından esir alındı. Nürnberg mahkemesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 1987 senesinde cezaevinde intihar etti. Saplantılı bir şekilde Hitler hayranıydı.

7) Roland Freisler (1893-1945)

Hukukcu, Yargıç Başkanı. Mahkemeleri şov haline getirirdi. Sanıklara bağırıp çagırarak alaycı bir tavırla hakaret ederdi. Amerikalıların hava saldırıları sırasında bir bomba parçası tarafından yaralanıp kan kaybından dolayı hayatını kaybetti.

8) Joachim von Ribbentrop (1893-1946)

Dışisleri Bakanı. Diplomat. Kibirli bir tavrı olduğu için Naziler tarafından bile sevilmezdi. Kanada buz hokeyi milli takımında oynamıştır. Türkiye‘yi müttefik olarak kazanmaya çalısmıştır. Zamanın Berlin Büyükelçisi Mehmet Hamdi Arpağ’a bağırması Türk – Alman ilişkilerini soğuma noktasına getirmiştir. Nürnberg mahkemesinde ölüm cezasına çarptırıldı. İnfaz edilen ilk kişi olarak kayıtlara geçmiştir.

9) Adolf Eichmann (1906-1962)

SS Obersturmbannführer – Yarbay rütbesi. Yahudi tehcirini organize eden kişi. Arjantin’e kaçmıştır. Ricardo Klement ismini alarak elektrikçi olarak yaşamını sürdürmüştür. 1960 senesinde Mossad tarafından yakalanıp, İsrail‘de mahkemeye cıkarılıp ölüm cezasına mahkum edildi.

10) Wilhelm Keitel (1882-1946)

Genelkurmay Başkanı. Hitler’in emirlerine harfiyen uyduğu ve hiç sesini çıkarmıdığı için “Lakaitel” lakabı takılmıştır. Lakaitel = Lakai, hizmetçi, sürekli eğilip bükülen hizmetçi anlamına gelir. Almanya’nın teslim olma anlaşmasını imzalayan kişidir. Nürnberg mahkemesinde ölüm cezasına çarptırıldı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
22212311