Zanka

Cep telefonu herkesin hayatının olmazsa olmazı. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak markalar da modellerini sürekli yeniliyor. Siz de telefonunuzu yeni değiştirdiyseniz ya da değiştirmek üzereyseniz, önce bu yazıyı okumanızda büyük fayda var. Bilmediğiniz bir yerden telefon alacaksanız klonlama tehlikesiyle karşı karşıya olabilirsiniz. “Ben güvenilir olmayan yerden almam” diyorsanız da telefonunuzun kutusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü IMEI numaranız başkasının eline geçerse sonuçları çok ciddi olabilir. Peki cep telefonu alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte uzmanından uyarılar…

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi ve dijital iletişim araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırıkyeni cep telefonu alacaklara hayati önem taşıyan uyarılarda bulundu.

Cep telefonlarının klonlanması konusuna dikkat çeken Ali Murat Kırık, klonlanmış telefonları kullananlara bir süre sonra  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK)  mesajlar geldiğini söyledi. Telefonun klonlandığının o zaman öğrenildiğini belirten Kırık, “Satış işlemi yapıldıktan sonra bir de faturalı değilse iş işten geçmiş oluyor ve telefonunuz klonlandığı için kullanım dışı kalabiliyor. Telefon alınırken mutlaka faturalı ve bilindik yerden alınmalı” diye konuştu.

Doç. Dr. Kırık, klonlanmış telefonların suç işleyen kişi ya da kişilerin eline geçmesi halinde, gerçek IMEI sahiplerinin suçlu duruma da düşebileceğini, çok dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Kırık, telefonlar arıza yaptığında da mutlaka yetkili teknik servise ya da çok güvenilir bir tamirciye götürülmesinin, IMEI’nin başka ellere geçmemesi açısından doğru olduğunu söyledi.

TELEFON KUTULARINDA BULUNAN IMEI KISMINI İMHA EDİN

Kınık, birinci el telefon alımları için de şu uyarıları yaptı:

“Bu telefonların kutularında IMEI numarası yapışık oluyor. Onları da mutlaka ya yırtmalı ya da kalemle belli olmayacak derecede karalamalıyız. Eğer bunu yapmayıp gelişi güzel yerlere koyar ya da atarsak bu kişilerin eline geçtiğinde büyük sıkıntı olabilir. Adınıza kayıtlı bu telefon IMEI başka bir telefona klonlandığında fatura sahibi sıkıntı doğurabilir. Yani IMEI numarası T.C kimlik numarası anlamına geliyor. Yani T.C kimlik numarasını nasıl koruyorsak telefon IMEI’ lerini de öyle korumalıyız”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2