Zanka

Sommarøy, Norveç’in kuzeyinde bir ada. Bu adayı gündeme taşıyan ise ‘zamanı kaldırma’ önerisi. “Nasıl yani?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz, işte bu ilginç haberin detayları…

Norveç'in kuzeyinde yer alan yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Sommarøy adasının halkı, yaşamlarında saat kullanımını ve saat ayarlı planlamayı bırakıp 'zamanı kaldırmak' istiyor. Buna göre, bu karar uygulandığı takdirde adada hiçbir şey zamana göre planlanmayacak. Bu da ada yaşantısında bir daha saat kullanılmaması anlamına geliyor.

Sommarøy'da bu öneriyi ortaya atan isimlerden Kjell Ove Hveding, NRK televizyonuna yaptığı açıklamada, önerdiği bu sistemin 'sınırların dışında düşünmek' olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Dünyanın her yerinde insanlar stres ve depresyonla boğuşuyor. Bu durumun ortaya çıkmasında ise saatler büyük bir rol oynuyor. Zamanın olmadığı bir sistemle herkes hayatlarını tam anlamıyla yaşayabilecek. Amacımız 7/24 zaman esnekliği sağlamak. Gece 4'te çimleri mi biçmek istiyorsunuz, yapın gitsin."

Bu öneri ise adayı şimdiden ikiye bölmüş durumda.

Fikri ortaya atanlar, konumu itibariyle adada her yaz birkaç hafta güneşin batmamasına dikkat çekerek, adanın zaten normal zaman standartlarına uymadığını, dolayısıyla 'zamansız' bir sistemin ada için uygun olacağı görüşünü savunuyor. Zamansız yaşamı savunanlar, bu kararın uygulanması halinde adanın bir 'yeryüzü cennetine' dönüşeceğini söyleseler de, bazı insanlar da bunun pratik açısından imkansız olduğu görüşünde.

Ada sakinlerinin bir kısmı ise saat sisteminin kaldırılmasının bazı sorunlar yaratacağı görüşünde. Adada bulunan Arctic Otel resepsiyonisti Malin Nordheim, "Bunun heyecanlı olduğunu düşünüyorum ancak bazı şüphelerim var. Bu durum oteldeki kayıt saatlerini ve bar ile restoranın açılıp kapanması konusunda zorluklar çıkaracak" ifadelerini kullandı.

Bir Facebook kullanıcısı, zaman tartışmalarına gönderme yaparak paylaştığı gönderisinde söz konusu tartışmalardaki 'paradoksa' vurgu yaptı ve "Bunun işe yarayıp yaramayacağını zaman gösterecek" dedi.

Öneriyi eleştiren bir başkası ise, "Yani öğrenciler günün her saatinde okula gelebilecekler. Ve öğretmenler de yle. 6 yaşındaki bir çocuğun, okula gidip başka kimsenin olmadığını gördüğünde gerçekten çok şey öğreneceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bir başkası ise, öneriye karşıtlığını "Kesin olan şey, bu sistemin işe yaramayacağıdır" diyerek belirtti.

Zamansız yaşamın pratik zorluklarını vurgulayan bir başkası ise "Çok akıllıca görünüyor. Mağaza kaçta kapanacak? Yani, zaman diye bir şey olmayacağı için, gidip kontrol etmeniz gerekecek" dedi.

Öte yandan zamanı kaldırma önerisi, sadece adayı değil sosyal medyayı da ikiye böldü. Türkiye de dahil olmak üzere diğer ülkelerden çok sayıda yorum yapılan haber için, tek bir ortak görüş var. O da ada halkının tek derdinin gerçekten zaman olup olmadığı, çünkü eğer tek dertleri bu ise adaya göç etmek isteyenlerin sayısı epey fazla…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver