Zanka

Dünyayı saran corona virüs salgınına karşı birçok ülkede geliştirilen aşıların, insanlar üzerindeki deneyleri devam ediyor. Kısa bir süre önce AstraZeneca ve Johnson&Johnson’ın aşılarından gelen haberlerin benzeri bu kez Çinli Sinovac şirketinden geldi. Türkiye’de de deneme çalışmaları devam eden aşının deneyleri, Brezilya’daki denemelerinde bir kişinin ölmesi sonucu askıya alındı. Ancak CoronaVac isimli aşının Türkiye ve Endonezya’daki uygulamasının devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor…

Dünya üzerinde 51 milyondan fazla insana bulaşan ve 1.2 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüse karşı, Çin’in Sinovac Biotech Ltd. isimli şirketi tarafından geliştirilen aşıdan korkutan bir haber geldi.

Sinovac’ın Türkiye’de de denenen Coronavac isimli aşısının Brezilya’daki denemeleri askıya alındı. Aşının son fazda olduğu açıklanırken, çok ciddi bir yan etkinin görüldüğü belirtildi. Yetkililer çalışmaların regülasyonla paralel devam ettiğini ve yapılan analizler sonucunda çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Brezilyalı yetkililer, 29 Ekim'de meydana gelen "ciddi bir ters etki" nedeniyle bu kararı aldıklarını açıkladı Böylelikle ilk defa Çin’in geliştirdiği bir aşı, yan etkisi sebebiyle durdurulmuş oldu.

Türkiye ve Endonezya'dan ise henüz denemelerin askıya alındığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Sağlık alanındaki düzenleyici kurum olan Anvisa, "ters etkinin" ne olduğuna ilişkin ayrıntı vermedi ancak Brezilya'daki denemeleri gerçekleştiren Butantan adlı tıbbi araştırma enstitüsünün başkanı Dimas Covas, yerel medyaya denemelerin bir ölüm nedeniyle askıya alındığını söyledi. Reuters haber ajansına göre Covas, ölümün aşıyla bağlantısı olmadığı konusunda akılları karıştıran bir şekilde ısrarcı oldu.

Sinovac yetkilileri ise konuyla ilgili net bir açıklama yapmadı

DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU

Daha önce AstraZeneca ve Johnson&Johnson’ın aşı denemeleri de ciddi yan etki ile bilinmeyen hastalığa bağlı ölüm sonucu geçici olarak askıya alınmış fakat yapılan incelemeler sonrasında devam etmişti.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2