Zanka

Danimarka’nın mutasyona uğrayan yeni tip corona virüsün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkmasından sonra 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararından sonra sınır komşumuz Yunanistan’da da vizon tehlikesi ortaya çıktı. Kuzey Yunanistan’da yer alan iki çiftlikteki vizonlarda ve çalışanlarda corona virüs görülürken durumun gittikçe yaklaşması endişe veriyor.

Corona virüsün bütün dünyayı etkisi altına alması sonrasında, son dönemde virüsün mutasyona uğrayarak değiştiği ve başka canlılara da bulaştığı haberleri geliyor. Bunun en büyük örneği vizonlar.

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da, mutasyona uğrayan yeni tip corona virüsün vizonlardan insanlara bulaşmasının ortaya çıkması üzerine, 4 Kasım’da, hükümet tarafından kürkleri için çiftliklerde yetiştirilen yaklaşık 17 milyon vizonun itlaf edilmesi kararı alındığı açıklanmıştı.

Hükümet, vizonların itlafına gerekçe olarak, geliştirilmekte olan Covid-19 aşısının, mutasyona uğrayan virüse etki etmediğini vurgulamıştı.

AB sağlık ajansı, özellikle Danimarka’da olmak üzere Avrupa’da vizon popülasyonları arasında COVID-19 virüsünün insanlara geçmeden önce hızla mutasyona uğramasıyla ilgili açıklama yaptı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), koronavirüsün vizonlar ve insanlar arasında yayılmasını engellemek için yeni bir kılavuz yayınladı. ECDC, eğer önlem alınmazsa mutasyona uğrayan virüsün aşı çalışmalarını yok edeceğini açıkladı.

Danimarka genelinde bin 139 vizon çiftliği bulunurken en az 216 çiftlikte corona virüs olduğu tahmin ediliyor.

Hükümetin itlaf aldığı kararın açıklanmasının ardından "riskli bölge" olarak belirlenen Kuzey Jylland Bölgesi karantinaya alınırken, vizonların itlafıyla başlayan süreçte, hükümetin riskli bölgeler dışında tüm ülkede itlaf emrinin yasal dayanağının olmadığı ortaya çıktı.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1