Zanka

Dünya resmen bir savaşın eşiğinden döndü! ABD Başkanı Donal Trump’ın, İran’ın vurulmasını onayladığı ardından ise kararından vazgeçerek emi geri çektiği ortaya çıktı.

ABD merkezli New York Times gazetesi, Başkan Donald Trump'ın Amerikan insansız hava aracını düşüren İran'ı vurmaya onay verdiğini, ancak daha sonra "aniden" emrin uygulanmasını durdurduğunu bildirdi.

Trump'ın üst düzey ulusal güvenlik danışmanları ve Kongre temsilcilerinin Beyaz Saray'da yaptığı yoğun görüşmelerden sonra Amerikan askeri ve diplomatik yetkilileri, yerel saatle 19.00 sıralarında İran'daki hedeflerin vurulmasını bekliyorlardı. Üst düzey yetkililerin gazeteye aktardığına göre, Trump füze bataryalarının da aralarında olduğu bir dizi hedefin vurulmasına onay verdi.

Gazeteye konuşan bir üst düzey yetkili, emir iptal edildiğinde operasyonun başlangıç aşamalarında olduğunu söyledi. Yetkiliye göre, uçaklar ve gemiler atış pozisyonundaydı, ancak iptal emri gelince herhangi bir füze atılmadı.

Gerçekleşseydi Trump yönetiminin Orta Doğu'yu üçüncü kez vurması anlamına gelecekti.

NYT, Trump'ın saldırılar ile ilgili fikrini mi değiştirdiğinin yoksa yönetimin lojistik veya stratejik nedenlerle mi vazgeçtiğinin belli olmadığını kaydediyor. Gazeteye göre saldırıların halen gerçekleşme ihtimaline yönelik bir netlik de bulunmuyor.

Gazete, saldırı planlarına ilişkin sorulara Beyaz Saray ya da Pentagon yetkililerinden yanıt alamadıklarını açıkladı. Yetkililerin olası bir saldırı ihtimaline karşı gazeteden haberi bekletmelerini istemedikleri de haberde yer alan bir diğer ayrıntı.

Saldırı planları hakkında bilgilendirilen üst düzey bir yetkili, İran'ın 130 milyon dolar değerindeki Amerikan insansız hava aracını karadan havaya füzeyle düşürmesine misilleme olarak bu saldırının planlandığını belirtti.

NYT, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanlarının bir saldırı düzenlenmesi konusunda farklı fikirlerde olduklarını yazdı. Gazeteye konuşan yönetimden üst düzey yetkililer, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın ve CIA direktörü Gina Haspel'in askeri bir yanıt verilmesini taraftarı olduğunu, ancak üst düzey Savunma Bakanlığı yetkililerinin bölgedeki Amerikan güçlerine yönelik tehdidi artırmakla birlikte tansiyonu daha da yükselteceği uyarısında bulunduklarını söylediler.

Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda bilgilendirilen Kongre temsilcilerinin ise Donald Trump'a "tansiyonu düşürme" çağrısı yaptığı bildirildi. Temsilcilerin, herhangi bir askeri saldırı düzenlenmeden önce Kongre'nin onayının alınmasını istediği belirtiliyor.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi, "Bu tehlikeli bir durum" dedi. Washington'ın İran ile savaş istemediğini söyleyen Pelosi, "Tansiyonun düşmesi için elimizden geleni yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

İran'ın RQ-4 Global Hawk (Küresel Şahin) tipi insansız hava aracını vurması, Umman Körfezi'nde vurulan tankerlerden Washington'ın Tahran'ı sorumlu tutması nedeniyle bölgede artan gerilimi daha da şiddetlendirmişti. Tahran, dünyanın en önemli petrol koridoru Hürmüz Boğazı'ndaki tankerleri vurduğu suçlamasını reddediyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver