Zanka

Korona virüs salgınında Türkiye’de vaka sayısı net olarak bilinmese de hasta sayılarındaki artış korkutan bir düzeyde. Bilim Kurulu’nun son toplantısından çıkan tavsiye kararının ardından, yeni kısıtlama kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu. Ancak Bilim Kurulu’nda önemli bir karar daha alındığı söyleniyor. Buna göre yeni tedbirlerin sonuçları 14 gün süre incelenecek, eğer tabloda olumlu bir gelişme yaşanmazsa tam kapatmaya gidilmesi gündemde…

Sabah’ta yer alan habere göre; Bilim Kurulu toplantısında alınan kritik kararların gölgesinde kalan bir ayrıntı ortaya çıktı. Önümüzdeki süreç için bugünkü kararlardan daha ehemmiyetli olduğu dikkat çeken karara göre, Cuma gününden itibaren uygulanmaya başlanacak olan yeni tedbirler ve kısıtlamaların etkisi 14 gün takip edilecek. Eğer tedbirlere rağmen virüsün yayılma hızı yavaşlamazsa, kademeli olarak yeni yasaklar devreye girecek.

Eğer 2 hafta sonra düşüş olmazsa, hafta sonu uygulanacak gece sokağa çıkma yasağının hafta içine de yayılması ya da hafta sonları 'tam kapatmaya' gidilmesi gibi daha sert tedbirleri alınacak.

Özellikle bu ay başından itibaren 'yüksek dalga' yaşandığı, resmî aktif vaka sayısının 50 binin üzerine çıktığı, ancak belirtisiz vakalarla bu sayının 500 binler civarında olduğu dile getiriliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yapılan testlerin pozitif çıkma oranının nisanda yüzde 20, eylülde yüzde 10 olduğunu açıklamıştı. Kasım başından itibaren bu oranın nisan seviyesinin de üzerine çıktığı belirtiliyor.

İŞ YERLERİ VE EVLER RİSK BÖLGESİ

Saha çalışmalarında virüsün bulaşma hızının çok yükseldiği, özellikle aynı ev içinde yaşayanlar ile aynı iş yerinde bulunanların virüsün bulaşmasının ana kaynağı olduğu belirlendi.

Değerlendirmelerde "Mutlaka ev içi bulaşmaların önüne geçilmeli. Komşuluk, akraba ziyaretleri hâlâ sürüyor. Bir evde pozitif vaka tespit ediliyor, birkaç gün sonra diğer aile bireyleri ya da ziyarete gelenler de pozitif çıkıyor" denildi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver