Zanka

Beyaz Gölge


Beyaz Gölge

Konu dönüyor dolaşıyor hep aynı yere geliyor. Ankaragücü’nün borcu ne kadar? Bugüne kadar bu soruya henüz cevap alınamadı. Başkan Mehmet Yiğiner’e ne zaman bu soru sorulsa, konu bilinçli olarak ya saptırılıyor ya da geçiştiriliyor. Yiğiner’in kulübü ne kadar borçla teslim aldığı, 6 yıl süre zarfında borç miktarının ne olduğunu kimse bilmiyor.

Bir ara Gökçek döneminden gelen borcun 100 milyonun üzerinde olduğu, Yiğiner döneminde bunun 30 milyon civarını düştüğü söylense de, Sivasspor maçı sonrası Bursa’dan transfer edilen ve uzun süredir ortalıkta gözükmeyen basın sözcüsü tarafından 200 milyon civarı bir borç olduğunu içerir paylaşım sonrası kafalar iyice karıştı. Çünkü Gökçek dönemindeki borcun nasıl iki katına çıktığının izahı yok. Başkan katıldığı her programda Ankaragücü’nün ligdeki diğer takımlara göre durumunun daha iyi olduğunu söyler. Bu konuda tamamen haklı kendisi. Evet, 200 milyon civarı bir borcumuz olduğu düşünüldüğünde çok çok iyi durumdayız. Yalnız Başkan şunu karıştırıyor diğer takımlar bir şekilde gelirlerini sürekli arttırırken, biz maalesef Büyük Şehir Belediyesi olmasa forma reklamı alamıyoruz. 

Şimdi çıkıp ta kimse Rize, Konya ve diğer takımlar siyasilerden destek görüyor, formalarında reklam alacak yer kalmadı vs. hikâyesini anlatmasın. Ankaragücü Başkanı kulübü dibine kadar siyasetin içine soktu. Yetmedi kapı kapı siyasetçileri gezdi. Hatta daha da ileri gitti son Belediye Başkanlığı seçimlerinde açık açık Özhaseki’yi destekledi. Peki, bunların bu kulübe dönüşü olmadığını mı düşünüyorsunuz. Özhaseki’den de, Başkanın şimdi düşman bellediği İstanbul kanadından da, Söğüt İnşaatın sahibi Mustafa Akan’dan da ve kısa süre Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Tuna’dan da ciddi maddi destek geldi kulübe. Tabii ki o dönem siyasi tarafını seçmenin şimdi götürüleri olacaktır. O yüzdendir ki Mansur Yavaş’a şu an bir şey söyleyemiyor Yiğiner Yönetimi. O konuyu daha ileride tartışırız. Asıl soru şu başkana yukarıda sayılan isimlerden kulüp kasasına giren para ne kadar? Biz duyumlarımız paylaşalım Başkan çıksın yalanlasın. Ahmet Ketenci, Mustafa Akan, Özhaseki kanadından kulübe son 2 yıllık süreçte 70 milyona yakın para geldiği söyleniyor. Bunun 30 milyon civarının İstanbul’dan, 30 milyona yakınının Söğüt İnşaattan, 10 milyon civarınındı seçim sebebiyle Özhaseki kanadından geldiği iddia ediliyor. Doğrudur, yanlıştır bunun cevabını bize verecek kişi Mehmet Yiğiner ve Yönetim Kuruludur.

   

Biz yukarıda sözü edilen paranın kulübe hiç gelmediğini kabul edelim. Duyumlarımız yanlış, istihbaratımız zayıf olsun. Bunlar hep kapalı kapılar arkasında gerçekleşen olaylar. Biz kulübe resmi olarak girişini bildiğimiz paraları konuşalım.

Ankaragücü 2018-2019 yılında yayın geliri ve performans primi olarak 79,1 milyon aldı yayıncı kuruluştan. İddaa şu ana kadar 2018-2019 sezonu için kulüplere verdiği parayı açıklamadı. Aşağıda 2017-2018 sezonu ödemelerini gösterir tabloyu paylaştım sizlerle. Geçen sene ki rakamları göz önüne alarak Digiturk ve İddaa geliri olarak Ankaragücü bu sezon için 85 milyon bir gelir elde ediyor. Büyükşehir Belediyesinden gelen sponsorluk parasının 10 milyon olduğu söyleniyor. Bununla ilgili resmi bir evrak olmadığı için paylaşamıyorum. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın, diğer belediye başkanlarının yardımları ve diğer gelirleri de ekleyelim en kötü Ankaragücü’nün kasasına 110 milyon civarı bir gelir girdisi var. Diyelim ki Gökçek döneminden kalan borç 60 milyon olsun. Bu sezon ilk yarı ve ikinci yarı oyuncu transferine de 100 milyon harcanmış olsun. Gerçi aldığımız futbolculara da ödeme yapmıyoruz teker teker yollarını ayırıyor oyuncular. Neyse 60 +100=160 milyonluk bir borcumuz var. Gelirimiz daha fazla ama biz onu yukarıdaki gibi 110 milyon kabul edelim. 160-110 =50. Yani Özhaseki vermedi, Ahmet Ketenci vermedi, Mustafa Akan vermedi, Mustafa Tuna vermedi. Başka sponsorluklardan da para gelmedi. Borç taş çatlasın 50 milyon olur. Peki, bu 200 milyon borç, transfer yasağı nereden çıkıyor Sayın Yiğiner?

Alt liglerde bilet gelirleri Stat masrafını çıkarmıyor derken haklıydınız. Ancak bu sene bilet fiyatları hep aynı oldu. Futbol Arena sitesinin yayınladığı 2018-2019 seyirci ortalamalarına göre 12 bin seyirci ortalaması ile oynayan Ankaragücü sadece bilet satışından 400 bin TL gelir elde ediyor. Saha içi reklamları da buna eklendiğinde, Stat masrafları karşılandığı gibi, aylık personel gideri bile karşılanabiliyor kulübün. Yani eskisi gibi suçu taraftara atma şansınızda yok. Bilet almıyorlar deseniz ortada passolig satış ortalamaları var.

Yazdıklarımda bilinmeyen bir şey yok. Bu herkesin bildiği konuştuğu gerçekler. Sadece yukarıda saydığım gelir kalemleri ile birlikte cebinden para harcamadan kulüp yönetilecekse bırakın kulübü taraftar yönetsin. Hiçbir şey yapmadan 110 milyon geliri olan kulübe en az 40-50 milyonluk gelir sağlayacak kaynakta bulunur. Çok uzatmadan tek soru ile bitirelim yazıyı. Bu kadar gelire rağmen Gökçek ailesinden 100 milyon borç ile alınan Ankaragücü’nün borcu nasıl 200 milyon olur? Açıklayın bilelim.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
501612