Zanka

Korona virüs tedbirleri kapsamında birçok işletme kapandı, bir kısmının da faaliyeti sınırlandırıldı. Böylece milyonlarca çalışan için yeni bir ücretsiz izin dönemi başlamış oldu. Peki daha önce kısa çalışma ödeneğine başvuran ve çıkan kişiler, yeniden kısa çalışma ödeneğine başvuru yapabilir mi? Kısa çalışma ödeneğinden kimler yararlanamıyor? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Artan korona virüs vakalarına karşı alınan yeni tedbirler kapsamında kahvehaneler, çay bahçeleri, internet kafeler, oyun salonları ve halı sahalar gibi işletmelerin kapatılmasına karar verildi. Restoran, lokanta, pastane ve kafelerde ise masalar kalktı sadece gel al ile paket servisleri kaldı. Hâl böyle olunca hizmet sektöründe çalışan milyonlarca kişi için yeniden kısa çalışma ve ücretsiz izin dönemi başladı.

İşçi ve işverenlerin en çok merak ettiği konu ise kısa çalışma ödeneğine yeniden başvuru yapılıp yapılamayacağı oldu. Zira normalleşmenin ardından işletmelerin açılması ile iş yerine dönenler kısa çalışma ödeneğinden çıkmıştı.

Hürriyet’te yer alan habere göre; Haziran ayı sonuna kadar kısa çalışma için isimleri İŞKUR’a bildirilmiş çalışanlar için, yeniden başvuru yapma hakkı bulunuyor.

İlk korona virüs tedbirleri döneminde kısa çalışmadan yararlanmamış veya işe sonrasında girmiş çalışanlar içinse yeniden kısa çalışma ödeneği başvurusu yapılamayacak.

İŞTEN ÇIKARMA YASAK

İşten çıkarma yasağı halen yürürlükte olduğu için; işyerinin kapanması, işin sona ermesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması halleri dışında sözleşme feshi yapılamıyor. Bunun yerine, işverenler çalışanları için ücretsiz izin veya kısa çalışma ödeneğini kullanabiliyor.

MAYIS AYINDA 3 MİLYON KİŞİYİ AŞMIŞTI

Ücretsiz izne gönderilen çalışanlar için de, işsizlik sigortası fonundan aylık brüt bin 177 TL net bin 1168 TL ödeniyor. Ekim ayı itibariyle kısa çalışma kapsamındaki çalışan sayısı 927 bine kadar gerilemişti. Ücretsiz izinde ise, 540 bin kişi bulunuyordu.

Korona virüs tedbirlerinin tekrar uygulamaya geçmesiyle birlikte, bu haftadan itibaren hem kısa çalışma hem de ücretsiz izindeki çalışan sayısının yeniden artması bekleniyor.

Kısa çalışmada en yoğun ay ise, sanayideki üretimin de durduğu Mayıs ayında olmuş ve kapsamdaki çalışan sayısı 3 milyon 282 bine kadar çıkmıştı.

UZATMA BEKLENİYOR

Korona virüs nedeniyle kolaylaştırılmış kısa çalışma uygulaması, Cumhurbaşkanı kararıyla, aralık ayı sonuna kadar uzatılmıştı. İşten çıkarma yasağı da, aynı gün yayınlanan kararla 17 Ocak’a kadar uzatılmıştı.

Son yapılan yasal değişikliklerle, her iki düzenlemenin de 2021 yılı Haziran ayı sonuna kadar uzatılması imkanı bulunuyor.

Bu kapsamda aralık sonunda hem kısa çalışma, hem de ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağında uzatma yapılacağı beklentisi bulunuyor.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1