Zanka

Korona virüs sürecinde büyük zarara uğrayan esnaf, kepenk kapatma noktasına geldi. Kadıköy’de sorunlarına çözüm bulunması için sokağa inen esnaf, vergilerin iptal edilmesi çağrısı yaptı…

BirGün’de yer alan habere göre; Kadıköy Esnaf Dayanışma İnisiyatifi, korona virüs sürecinde esnafın karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin Kadıköy Bahariye’de bir basın açıklaması yaptı.

Korona virüse karşı önlem almanın kaçınılmaz olduğunu ifade eden inisiyatif, bununla birlikte uygulanan kısıtlamalarda her kesimin ekonomik koşullarının düşünülmesi gerektiğini belirtti.

“Yıllarca vergilerini vermiş esnafların hayatta kalması imkânsızlaşmış çalışanlar yoksulluğa ve açlığa itilmiştir” denilen açıklamada, eskisi kadar iş yapılamayan bu süreçte fatura, vergi ve kiraların çığ gibi büyüdüğü vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu virüs yüzünden ölmek istemiyoruz. Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır. Neredeyse 1 yıla yaklaşmış bu süreçte dayanma gücümüz artık kalmamıştır. Ciddi bir işsizlik ordusu büyümesi şayet tedbir alınmaz ise kaçınılmaz olacaktır.”

KİRA ÖDEMELERİ DURDURULMALI, VERGİLER KALDIRILMALI

Esnafın durumuyla ilgili çözüm üretilmesi gerektiğini kaydeden inisiyatif, bu konuda şu önerileri sıraladı:

* Kira ödemeleri durdurulmalıdır. Sadece dükkan değil nakdi ücret desteği alan herkesin ev kirası ödemeleri de durdurulmalıdır. Mecliste pandemi sürecinde kira bedellerinin indirilmesine dair yasal düzenleme yapılmalıdır.

* Stopaj vergileri iptal edilmelidir.

* Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan bütün vergiler silinmelidir.

* Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardaki vergiler kaldırılmalıdır.

* Esnafa sıfır faiz ile bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmelidir.

 “Bu tedbirler alınmakta ne kadar geç kalınırsa yaraların sarılması da o kadar imkansızlaşacaktır. Bugüne kadar devlete vergi verenlerin bugün artık devletten destek görmesi zamanı gelmiştir. Bu süreci hep beraber atlatalım. Sağlıklı günlerde tekrar buluşalım. Tekrar ediyoruz ölmek de batmak da istemiyoruz.”



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1