Zanka

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı vaka sayısı gündeme yerleşti. Vakaların hızla arttığı biliniyordu ancak bir günde 28 bin 351 vakanın olması herkesi şaşırttı. Mecbur olmadıkça evden çıkılmaması uyarısı yinelendi. Peki korona virüs taşıyan biriyle temas edilirse, ne zaman test yaptırmak gerekir? Bilim Kurulu üyesi önemli uyarılarda bulundu…

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, kentte 16 radyoya yapılan bir ortak yayın öncesi açıklamalarda bulundu.

Son günlerde ülkenin birçok kentinden hastane önlerinde korona virüs test kuyruklarının olduğu görüntüler geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşim Taşvova, pandemi sürecinde testin önemli bir yer tuttuğunu fakat doğru zamanda yapılmayan testin büyük oranda yanıltıcı olacağını belirtti ve şöyle konuştu:

“TEMAS SONRASI 6 GÜN BEKLEMEK GEREK”

“Pozitif biriyle temas sonrası 6 günden önce yaptırılan testin pozitif çıkma olasılığı ‘yok’ denecek kadar az. Yani siz aslında virüsü vücudunuza almış olsanız dahi hastalığın doğru evresinde test yaptırmadığınız için doğru sonuç alamazsınız. Kişi semptom göstermediği halde 6 gün öncesinde hastaneye gidip, ‘Bende bulgular var’ diyerek test yaptırırsa hem kendisini yanıltır hem de sağlık sisteminde yoğunluğa neden olur. Bundan dolayı temaslı iseniz 6 gün kendinizi dinleyin sonrasında bulgular ortaya çıkarsa zaten filyasyon ekipleri sizi yönlendiriyor. 6 gün içinde kendinize dikkat edin. Belirti ve bulgu varsa hemen sağlık kuruluşuna başvurun.”

Son dönemdeki kısıtlamalara da değinen Taşova, bu süreçlerde kısıtlamaların kaçınılmaz olduğunu ama her şeyden önce alınacak bireysel kısıtlamaların salgın açısın hayati önem taşıdığını söyledi.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver