Zanka

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adana Esnaf Buluşması’nda konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Esnaf için Anayasa özel bir düzenleme yapmış, esnafın korunması için. Neden? Çünkü esnaf orta direktir. Yani bir anlamda, devlet dediğimiz kurumun ana omurgasını esnaf oluşturur. Çünkü Türkiye'nin bütün coğrafyasında esnaf vardır. Peki bu süreçte esnafın hangi sorunu çözüldü? Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: pandemide yaşadığımız süre içinde esnafın hiçbir sorunu çözülmedi. Size krediyi faizsiz verdilerse ben diyeceğim ki, ‘evet doğrudur burada esnafa bir yardım yapıldı'. Veya alığınız kredilerin faizleri silindiyse bu süre içinde, derim ki, ‘evet burada esnafa bir yardım yapıldı'… Sadece size borç verdi, karşılığında da faiz alacak. Dükkanı kapatmasına ‘haklı' diyorum ama yardım yapmamasına ‘haksız' diyorum. Dükkanını kapatıyorsa sosyal devlet hemen ona yardım edecek”

“Esnaf kardeşlerimin Cumhuriyet Halk Partisi'ne biraz mesafeli olduklarını da biliyorum” diyen Kılıçdaroğlu, “Benim sizden isteğim: eğer siz var olan sorunlarınızı çözmek istiyorsanız, eğer siz kazanmak istiyorsanız, eğer siz alın terinizin karşılığını almak istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz. ‘Benim bir sahibim olsun' diyorsanız; senin sahibin var kardeşim. Cebini düşünmeyen, vatandaşı düşünen bir siyaset anlayışı var. Siyasetçi halktan koptuğu zaman halkın derdini dinleyemez çünkü derdinden haberi yoktur. Bu gerçeği sizin de görmeniz gerekiyor. Oturup düşünmeni gerekiyor. Bizim eksiğimiz olabilir mi? Olabilir. Yanlışımız olabilir mi? Olabilir. Ama bir şeyden emin olmanızı isterim. Bu ülkede kim çalışıyorsa, kim üretiyorsa, kim kazanıyorsa helalinde, başımızın üstünde yeri vardır. Herkesin kazanması lazım. Herkesin üretmesi lazım”

“Birlikte mücadele etmek zorundayız. Eski alışkanlıklar ve algılarımızı değiştirmek zorundayız. Türkiye bildiğiniz gibi değil. Çok daha kötü. Her şeyi sattık. En son da İstanbul Borsası'nın yüzde 10'unu sattık. Şu soruyu sormanız lazım: hepiniz vergi veriyorsunuz, ödediğiniz vergiler nereye gitti? Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu Katarlılara kaça sattık? Borsa İstanbul'u Katarlılara satıyorsunuz, gayet güzel… İhale yaptınız mı? Yapmadılar. Niye yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız ve bu sorunun cevabını almazsanız, bu sorunun cevabını vermeyen siyasi organa oy veremezsiniz. Verdiğiniz her oy haram oydur. Eğer bu ülkede 83 milyon beraber yaşıyorsa ve o şirketlerin tamamı bizim vergilerimizle kurulmuşsa bunun hesabının verilmesi lazım”

“Siz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ekonomik olarak Londra'daki bir avuç tefeciye teslim edildiğini biliyor musunuz?” sorusunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “18 yılda dışarıya ödenen faiz 178 milyar dolar. 178 milyar dolarla ikinci bir Türkiye inşa edilir. Kimin parasıyla ödendi bu? Sizden toplanan paralarla” ifadelerine yer verdi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver