Zanka

Korona virüse karşı geliştirilen aşılara tüm dünyada umut bağlanmış durumda. Aşılar için ülkeler anlaşmalara imza atmaya başladı. Türkiye de bu kapsamda denemeleri devam eden Çin aşısından 50 milyon doz getirmeyi planlıyor ve aşı takvimi için çalışmalar yapılıyor. Peki Çin aşısı gerçekten güvenli mi? Aşıyla ilgili gelişmeleri değerlendiren Dr. Serdar Savaş, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çin aşısının etkinlik oranının ve yan etkilerinin bilimsel olarak ortaya konmadığına dikkat çeken Dr. Savaş, “Şu anda ben halkımıza bu aşı bilimsel olarak ispatlanmadan yaptırmalarını önermiyorum” dedi…

Türkiye, korona virüs aşısıyla ilgili ilk anlaşmalarını tamamladı. Bu kapsamda Türkiye’ye 3 aylık süreçte 50 milyon doz Çin menşeli Sinovac aşısının gelmesi planlanıyor. Peki Çin aşısı yeterince güvenli mi? Bu aşı hakkında bilimsel olarak yeterince bilgiye sahip miyiz?

Zanka TV’de Ferit Atay’ın sunduğu ‘SorguluYorum’ programına konuk olan Dr. Serdar Savaş, Çin aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çin aşısı hakkında yeterince bilimsel veriye sahip olunmadığını söyleyen ve aşının Çin’de uygulanmadığını öne süren Dr. Savaş, Çin’de geliştirilen aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Sahip olduğumuz bilgi nasıl bir aşı olduğu. Bu eski teknolojiyle üretilmiş bir aşı türü. Diğer aşılardan oldukça farklı. Bu aşının yan etkisinin ne olduğunu bilmiyoruz. Aşının koruyuculuğunun ne kadar olduğunu da bilmiyoruz. En azından söylenmiyor. Bu konuda yayınlanmış bilimsel bir araştırma yok.

Yani birisi ‘biz aşı yaptık’ diyor, biz de alıyoruz. Benim aklıma gelen ilk soru şu; Bu aşıyı Çin üretiyor, neden Çin’de uygulamıyor? Adamlar havalimanında 14 bin kişiyi karantinaya aldılar, Pekin’de vaka çıkmıyor ama herkes maskeli dolaşıyor, tedbirler son derece ileri… Çin kendi ürettiği aşıyı madem bu hastalıktan korkuyor, bu kadar ileri tedbirler uyguluyor, icat ettiğin aşıyı kendi halkına uygulamaz mısın? Bir de tabi merak edilen başka bir şey; bu aşıyı Türkiye’den başka kimse neden almıyor? O bir soru işareti.”

“AŞI BİLİMSEL OLARAK İSPATLANMADAN YAPTIRMALARINI ÖNERMİYORUM”

BioNtech ve Moderna gibi şirketlerin aşılarının etkinlik oranlarını açıkladığına dikkat çeken Dr. Savaş, Çin aşısının koruyuculuk oranının ve yan etkilerinin bilinmediğinin tekrar altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Üçüncü faz çalışmaları bitmemiş olan bu aşının, bitmemişten öte yapılmamış olan bu aşının yapılması, halk sağlığı açısından zararlıdır. O nedenle halkımızın bu konuda bilinçli olması lazım. Şu anda ben halkımıza bu aşı bilimsel olarak ispatlanmadan yaptırmalarını önermiyorum.”

Dr. Serdar Savaş, BioNtech ile Moderna aşılarının uzun yıllardır kanser ve ebola için yürütülen aşı çalışmaları üzerinden yeniden programlanarak geliştirildiğini, sanıldığı gibi birkaç ayda ortaya çıkan aşılar olmadığını da anlattı. Buna karşılık Çin’deki aşının sıfırdan ortaya çıkmış bir aşı olduğunu belirten Dr. Savaş, aşının kapalı kutu olduğunu söyledi.

“ÇİNLİLER CUMHURBAŞKANINI KANDIRIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında da çarpıcı ifadeler kullanan Savaş, şunları kaydetti:

“Şundan endişeleniyorum, Sayın Cumhurbaşkanımızın bir özelliği vardır; çok kolay kandırılır. Önüne gelen kandırır. FETÖ gelir kandırır, PKK gelir kandırır, damadı kandırır… Çinliler de kandırıyor. Bilim Kurulu kandırdı mesela, efendim meğer Bilim Kurulu gerçek sayıları vermiyormuş. Sağlık bakanımız kandırdı. Kendisi kandırılmaya oldukça meyilli, onun için Çinliler de kandırıyor haberi olsun.”

Peki korona virüs tedavisinde kullanılan ilaçların faydası var mı? Bu dönemde bağışıklık sistemi için vitamin almak gerekir mi? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Alınan tedbirler yeterli mi?

Hepsi ve daha fazlasını Ferit Atay sordu, Dr. Serdar Savaş Zanka TV’de anlattı…

DR. SERDAR SAVAŞ’IN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2