Zanka

Mutasyon canlıların gen yapılarında olan kalıcı değişmeler olarak adlandırılıyor.

Toplumlar mutasyona uğramaz mı öyle bir uğrar ki. Son yüzyılda yaşadığımız mutasyonlara bakalım.

Cumhuriyet kuruldu. Sanayi ve tarım hamleleri oldu. Ulus devleti oluşturuluyordu. Sancıları oldu kardeş kardeşi öldürmeye devam etti. Bazı şeylerin değişmesi için onlarca yıla ihtiyaç varken kısa zamanda sonuçlar vermesi iyimserlikti. Kurucu Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatıyla mutasyon derinleşti. Artık dünyaya kafa tutan devletin yerini dünya düzenine nasıl uyarsam ayakta kalırım devleti geldi. Yüzyılın yarısında çok partili hayata geçiş ama çok partili hayatın getirdiği partinin şikayet ettiği her şeyi uygulamasıyla mutasyonda ilerleme değil yerinde sayma özelliğimiz ortaya çıktı.

Darbeler dönemi

Darbe en sıra dışı mutasyondu. Asker siz çekilin bakayım diyerek her on yıla darbeleri sıraladı. Darbeler yaparak kendince ayar veriyordu. Arka arkaya üç darbeyle artık patinaj mutasyonu başlamıştı. Bir özgürleşiyor bir baskılanıyorduk. Yapım ve yayında emeği geçenler yurt dışından mendil sallıyorlardı. Dünyaya açılan Türkiye mutasyonu geldi. Her şeyi bulmaya başladık her şeyi almaya muktedir olduk. Sadece tüketmeye o kadar aşık olduk ki nasıl üretiliyordu unutmaya başladık. Cumhuriyetin ilk dönemindeki çalışkan toplum yerini vaktini akşam televizyon başında gündüz kahvelerde geçiren topluma dönmüştü. 

Teknoloji mutasyonu. 

Her şey daha hızlı ve kolay olmuştu. Biraz geriden takip etsekte teknoloji yaşlıları küstürüyor gençlere yeni kapılar açıyordu. Kuşak farkları ve aile yaşantısında farklılaşmalar belirginleşmişti. Milenyum gelmişti. Milenyuma başımıza bir şey gelecek mi diye girmekten korkmuştuk. Ama korkmaya gerek yoktu değişen bir şey yoktu. Geçen bin yılda huzur refah görmemiş Anadolu insanı yeni bir eziyet bin yılına adım atmıştı. Kader ve filmin sonu aynıydı. 

Akıllı telefonlar mutasyonu. 

Teknolojiden farkı avuçlarımızda olmasıydı. Artık Peru'daki José ile İrlanda'da yaşayan Clara'nın ne düşündüğünü biliyorduk. Biz eskiden böyle değildik diyen ama yan semtindeki insanların kendi inancı ve etnik kimliği  hakları ne düşündüğünü bilmeden ne güzel günlerdi onlar güzellemeleri havada boşa çıktı. 

Para birimleri mutasyona uğrarken insanın mutasyona uğramaması imkansızdı. Belki de mutasyona uğramayan tek şey hayatın çok basit olduğu zorlaştırmaya çalışan insanın önünde sonunda sahadan mağlup ayrılacağını 2020'de yaşadığı salgınla anlamasıydı. Hadi gelin dilek tutalım. Sevdiklerimizle arkadaşlarımızla dostlarımızla kucaklaşmanın en yakın zamanda gelmesi dileğimiz olsun.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver