Zanka

Daha önce de haberlere taşıdığımız Türkiye’deki çeşitli restorasyon skandallarına ne yazık ki bir tane daha eklendi. Bu kez yer Gaziantep…

Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan antik Roma dönemine ait 19 asır önce inşa edilen Septimius Severus Köprüsü’ne yapılan onarımı görenler dehşete kapılıyor. Restorasyon yapılması beklenen tarihi yapı fayanslanmış bir şekilde onarıldı.

AKP'li Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın girişimleri sonucunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü Mersin 5. Bölge Müdürlüğü tarafından onarımı yapılan tarihi köprü tepkilere neden oldu.

Tarihi yapıya restorasyon yerine onarım yapıldığını belirten Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, ortaya çıkan yapının yeni bir köprü olduğunu belirterek, “Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün tarihi eserleri onarma yetkisi yoktur. Bu kabul edilemez. Tarihi eserler restore edilirler. Böyle bir tarihi yapı ancak müzenin denetiminde işin uzmanları tarafından yapılmalıdır” dedi.

“Kendileri de bir takım şeyler yapmışlar. O yörenin taşı olan kireç taşlarıyla onarım yapılmış” diye konuşan Severoğlu, “Bunlar hiçbir arkeolojik çalışma yapmadan kendi kafalarında köprüye bir takım teraslar yapmışlar. Karayollarının işi yol yapmaktır. Bu köprüye ulaşan yollar korkunç bir vaziyette. Neden kendi işlerini yapmıyorlar da arkeologların işlerini yapıyorlar? Bu onarımı yaparken hangi arkeologdan bilgi almışladır? Müzenin bilgisi var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Sözlerine devam eden Severoğlu, “Burada adına tamirat mı, onarım mı ne derseniz deyin, iş makineleri kullanılmıştır. Oraya iş makinesiyle dalamazsınız. Orada bulunan bir sütün başını işçilerin kaldığı konteynerlerin önüne sehpa niyetinde kullanılmıştır. Bunlar kabul edilebilecek şeyler değil” diyerek, tarihi yapının onarımına tepki gösterdi.

KÖPRÜNÜN TARİHİ

Gaziantep'in Araban ilçesinin Gümüşpınar kırsal mahallesi sınırlarında yer alan tarihi Septimius Severus Köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat'ta karargah kuran 4. Scythica Lejyonu tarafından yaptırıldı. Köprüde yer alan sütunlardan biri İmparator Septimius Severus'a, biri karısı Julia Domna'ya ve diğeri oğulları Geta ile Caracalla'ya adanmıştı.

Köpürünün eski hali:



Bu içeriğe emoji ile tepki ver