Zanka

Danyal Kürek

Twitter


Danyal Kürek

Almanca insanın kulağına kaba gelir ama içine daldığınız zaman eşsiz bir edebiyat dünyasıyla karşı karşıya kalırsınız.

Bu sefer size Alman edebiyatının öne çıkan isimlerini tanıtacağız…

Johann Wolfgang von Goethe 1749 – 1832

Alman edebiyatının en önemli ismi olarak geçmektedir. Faust ve Genç Werther‘in Acıları‘nı yazmıştır. Fırtına ve coşku dönemine damga vurmuştur. Zamanında Italya‘ya seyahat edip ilhamini büyük bir ölçüde bu ülkeden almıştır. Almanya‘da yarım kalmış eserlerini İtalya‘da bitirmiştir. Monoteist dinlere merakıyla bilinen Goethe dinlere karşı meraklıydı ama kendisini hiçbir dine bağlı olarak görmüyordu. “Bir birey kendi tanrısını içinde keşfetmeli, dışarıdan gelen bir vahiye harfiyen uymamalı“ açıklaması Goethe‘nin dinler hakkındaki en belirgin düşüncesi olarak kayıtlara geçmiştir.

Thomas Mann 1875 – 1955

Buddenbrook Ailesi ve Sihirli Dağ en önemli eserleri arasındadır. Nazi zamanında Almanya'yı terk edip Amerika'ya ve oradan İsviçre'ye yerleşmiştir. Oldukça zengin olan Mann‘ın mal varliğına nazi zamanında el konulmuştur. Günde üç saat çalışma odasına kapanıp rahatsız edilmek istenmeyen Mann, akşamları tüm aile üyelerini etrafına toplayıp yazdıklarını onlara okurdu. Sürgün hayatı sizi zorlamıyor mu? diye soran bir gazeteciye “Hayır, ben neredeysem orası Almanya‘dır “diye cevap vermiştir. Annesi Brezilyalı'dır. 1929 yılında Nobel edebiyat ödülünu almıştır.

Bertolt Brecht 1898–1956

Epik Tiyatroyu oluşturan kişi. Sıkı bir komünist olduğunu saklamayan Brecht‘in tiyatro gösterileri çoğu zaman naziler tarafından sabote edilmiştir. Kitapları naziler tarafından yakılmıştır. Brecht Danimarka üzerinden ABD'ye kaçmıştır. En başarılı eserlerini sürgün zamanında yazmıştır. Komünist olduğu için ABD‘de zorlu bir dönem geçirmiştir. Savaş sona erdikten sonra Doğu Almanya'ya yerleşmiştir. Brecht‘in birçok eserlerini yazar Yilmaz Onay Türkçe‘ye tercüme etmiştir.

Franz Kafka 1883 - 1924  

Çekyalı yazar. Eserlerini Almanca yazdığı için listeye girmiştir. Kafkaesk        kelimesinin Alman dilinde yerleşmesini sağlamıştır. Kafkaesk = Korkutucu, tehdit edici bir durum anlamına gelmektedir. Şoke edici veya şasılacak durumları nesnel anlatım tarzıyla ele alırdı. Kitaplarında bürokrasinin zalimliğini net bir anlatım diliyle okurlarına aktarmıştır. Kafka asbest fabrikasında çalıştıktan sonra tüberkolozdan dolayı hayatını kaybetmiştir. Dava ve Dönüşüm Kafka’nın en tanınmış eserleri olarak bilinir.

Friedrich Schiller 1759 – 1805

Goethe'nin sıkı dostuydu. Sık sık birbirlerine mektup yazıp fikir alışverişinde bulunmuşlardır. Birbirlerine yaklaşık bin adet mektup yazmışlardır. Schiller hukuk ve tıp okumuştur. Weimar prensi kendisine asillik ünvanını takdim etmiştir. Haydutlar ve Kabale und Liebe (Entrika ve Aşk) en önemli eserleri arasındadır. Goethe gibi fırtına ve coşku dönemini temsil etmektedir. Tüberkoloz nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Stefan Zweig 1881 – 1942

Avusturyalı, yahudi kökenli yazar. Birçok tarihi kişilik eserlerinde yerini almaktadır. Eserlerin çoğu genellikle trajik bir sonla biter. Kendi hayatıda trajik bir son bulmuştur. Brezilya‘ya göç eden Zweig orada intihar etmiştir.Geride biraktiğı veda mektubunda “Manevi yurdumun yıkılması hislerimi kökümden uzaklaştırdı. Yıllarca sürgünde yurtsuz olmak beni kuvvetsiz bıraktı.“ diye not bırakarak hayatına son vermiştir. Zweig sürgün yazarlığının sembol ismi haline gelmiştir.

Günter Grass 1927 – 2015

Polonya doğumlu. Aynı zamanda heykeltıraştı. Teneke Trampet ‘in yazarı. 1999 yılında Nobel edebiyat ödülünü almıştır. Gençliğinde Waffen SS ‘e gönüllü olarak katıldığını 2006 yılında kamuoyuna açıklamış ve büyük bir skandala imza atmıştır. Israil’in Filistin politikasını sert bir dille eleştirdiği için İsrail‘de istenmeyen adam ilan edilmiştir.

Heinrich Böll 1917 – 1985

1972 yılında Nobel Edebiyat ödülünü almıştır. Alman toplumunu en iyi portre eden yazarı olarak sayılır. Katolik kiliseyi hedef alan kitaplar yazmıştır. Eserlerinde çoğu zaman Alman toplumunu ve dini temsilcilerinin nazi zamanında pasif kalma durumlarını eleştirmiştir. Muhafazakar Almanlar tarafindan terörist yanlısı olarak suçlanmıştır.

Hermann Hesse 1877 – 1962

1946 yılında Nobel edebiyat ödülünu kazanmıştır. Spiritüel bir yazar olarak bilinir. Eserlerinde Hindistan ve Budizm konuları geniş yer almaktadır. Steppenwolf ve Siddhartha kitapları hippi çevrelerinde kült olmuştur. Uyuşturucuyu özendirdiği için 60'lı yıllarda ABD'de Steppenwolf kitabı kütüphanelerden toplatılmıştır.

Heinrich Heine 1797–1856

Yahudi kökenli Alman yazar, gazeteci. Milliyetçi Almanlar tarafından baskıya uğramıştır. Paris'e göç edip daha özgürce yazarlığa devam etmiştir. Almanlara Fransız kültürünü, Fransızlara Alman kültürünü tanıtmaya çalışıp iki ülke arasında bir köprü oluşturmaya çalışmıştır. “Almanya: Bir Kış Masalı”, Heine’nın en önemli eseri sayılır."Eğer bir yerde kitapları yakıyorlarsa, orada eninde sonunda insanları da yakacaklardır." sözü Heine‘ye aittir.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
8112