Zanka

On binlerce Orta Amerikalı göçmenin ABD’ye ulaşmak için yürüyerek yaptığı tehlikeli yolculuğu, resmen savaşa dönüştü. Honduras’tan yola çıkan göçmenleri, Guatemala ordusu sert müdahaleyle durdurdu…

Ülkelerindeki şiddet, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlar nedeniyle daha iyi bir hayat kurmak için ABD’ye ulaşmaya çalışan binlerce kişi, seçilen Başkan Joe Biden’ın mevcut göçmen politikalarını değiştireceğini açıklamasının ardından Honduras’tan yola çıkmıştı.

Orta Amerika ülkesi Honduras’ın San Pedro Sula kentinden 13 Ocak’ta yola çıkan binlerce göçmen, Guatemala’nın Chiquimula şehrine bağlı Vado Ancho kasabasında, Guatemala ordu güçleri tarafından sert müdahalelerle durduruldu.

Guatemala ordusu, kontrol noktasından geçmeye çalışan göçmenlere göz yaşartıcı gaz ve coplarla karşılık verdi.

Ulusal Göç Enstitüsü (INM) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Guatemala’ya giriş yapan göçmenlerin sayısının 9 bini geçtiğini ve olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan Amerika ile Meksika hükümetleri arasında 8 Haziran 2019’da varılan "Meksika’da Kal" adlı mutabakat gereği, bu ülke üzerinden ABD’ye göç etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşları, başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana’da bekletiliyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1