Zanka

Türkiye’de siyaset dünyasında muhalefet erken seçimde diretiyor, iktidar cephesi ise 2023’ten geri adım atmıyor. Peki Erdoğan ve AKP’nin oyları son anketlere göre ne durumda? Türkiye’de gündem sürekli değişiyor ama muhalefet en büyük hatayı hangi konuda yapıyor? Siyasetteki son tabloyu değerlendiren LDP Eski lideri Cem Toker, iktidarın verdiği malzemelere rağmen  muhalefetin bunu değerlendiremediğini ve gündem oluşturamadığının altını çizdi. Toker, Türkiye’de olay yaratması gereken ancak es geçilen konulara dair de çarpıcı örnekler verdi…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu ‘SorguluYorum’ programının konuğu LDP Eski Genel Başkanı Cem Toker oldu.

Siyasetteki mevcut durumu değerlendiren Cem Toker, AKP’nin oylarının son anketlere göre düştüğünü ve iktidarın kendi destekçilerini kandırdığını, “Aslında kendi tabanına ‘cambaza bak’ yapıyor. Yani marketteki fiyata bakma sen, esas gel akşam ekranda benim söylediklerime bak. Anketlere göre fazla gitmeyecek ama AK Parti’nin eli armut toplamıyor tabi onlar da bunun çaresini bulacak.” diye anlattı.

Dengelerin değiştiğini söyleyen Toker, “Önümüzdeki seçim 70’e 30, 60’a 40 bitmeyecek. 51,5’e 48,5 veya 50,5’e 49,5 bitecek. Onun için zaten önüne gelen parti kuruyor” dedi.

MUHALEFETİN CUMHURBAŞKANIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ELEŞTİRİLERİ

Muhalefet liderleri partili cumhurbaşkanlığı sistemine karşı tepkilerini sık sık dile getiriyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğinin altını çiziyor. Peki muhalefet bu durumu hatırlatarak, iktidarı destekleyenlerden oy toplayabilir mi? Ferit Atay’ın sorusuna cem Toker’in yanıtı şöyle oldu:

* Bence yok. Muhalefet biraz taktik değiştirip gündem belirlemeye başlasa belki. Muhalefet deyince de hangi muhalefet; CHP mi, İYİ Parti mi, diğer yeni kurulan siyasi İslamcı partiler mi? O da ayrı konu.

* Muhalefet anlayışında şöyle bir problem var; güçlü muhalefet, güçlü demokrasilerde olur. Türkiye her yıl 10-15 basamak düşe düşe 180 ülke arasında 154’üncülüğe düştü. Ki Afrika ülkelerinin de altınadır bu. Demokraside de aşağı düşünce muhalefet zayıf görünmeye başladı. Çünkü sesini bir yere kadar duyurabiliyor basın yoluyla.

MUHALEFETİN YANLIŞLARI

* Muhalefet sosyal medyayı aktif kullanabilse, gazete ve televizyonlardan daha çok kişiye erişebilecek. Benim kanaatime göre iktidar o kadar çok malzeme veriyor ki, dünyanın neresindeki muhalefet olsa der ki ‘Şu zenginliğe bak’. Mesela yolsuzluklar, enflasyon, bütçe rakamları, ekonomideki inatlaşmalar, dış politikadaki inatlaşmalar, Suriyelilere 50 milyon 40 milyon harcadık diyor içerde 10 lira topluyor SMS’le, Somali’nin IMF borcunu ödüyor, Arnavutluk’a bedava evler yapıyor… Bunların hepsi malzeme, yolsuzluk.

“HİÇ DUYDUNUZ MU MUHALEFETİN AĞIZINDAN BUNU?”

* Amerikan şirketi daha iki hafta önce Amerikan Adalet Bakanlığı’na, ‘Evet boynum kıldan ince ben yasalarımızı ihlal ettim. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na 1.2 milyon dolar rüşvet verdim’ diyor. Hiç duydunuz mu muhalefetin ağızından bunu? Adam ‘rüşvet verdim’ diyor ya, 21 milyon dolar da ceza veriyor kendi devletine. İftira atmıyor. Hadi savcılar bunun üzerine gitmiyor ama muhalefet partisinin yok mu yeterince milletvekili? Sen bunu vurgulayacaksın sosyal medyadan, televizyondan, gazeteden.

* Mesela Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmadığı ülke. Anayasa Mahkemesi yok hükmünde, kapandı gitti konu. Muhalefetten tık yok.”

YENİ PARTİLER SEÇİME GİREBİLECEK Mİ?

Bu ay sonunun çok önemli olduğuna da dikkat çeken Cem Toker, Yüksek Seçim Kurulu’nun yeni partileri seçime dahil edip etmeme kararını beklediğini söyledi.

CEM TOKER’İN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1