Zanka

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı raporda gazetecileri izleme paylaşımlarını bir araya getirerek yayımladı.

Raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının özgeçmişleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar söylenirken, gazeteciler gaztecilik etiğinden uzak ölçütlerle yargılandı, “basın/ifade özgürlüğü”ne vurgu yapan sosyal medya paylaşımlarına bile değinildi. Pek çok gazeteci ve siyasetçi rapora tepki gösterirdi.

HDP de rapora resmi açıklama ile tepki gösteren ilk parti oldu. HDP Basın, Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Azad Barış açıklaması;

“Hükümete yakın SETA Vakfı’nın “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı belge ile Türkiye’de yayın yapan pek çok medya kuruluşu ve bu kuruluşlarda görev yapan gazeteciler hedef gösterilmiştir. Çok sayıda gazetecinin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımları bu belgede açık açık, görsellerle yer almış; basın emekçileri SETA tarafından alenen fişlenmiştir.

Belgede yer alan sonuç ve öneriler bölümü de en az belgenin geneli kadar vahimdir. Bu bölümlerde kullanılan ifadeler adeta fişlemenin ve ihbarcılığın itirafı niteliğindedir. Medya kuruluşlarına yönelik sansür ve gazetecilere yönelik işten çıkarmalar teşvik edilmiş, vatandaşlar ihbarcılığa yönlendirilmiştir. Rapordan çok savcılık iddianamelerini anımsatan bu belge, darbe dönemlerinin medya andıçlarından farksızdır.”

Diğer yandan, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) tepkisinde SETA’nın raporu için ‘fişleme belgesi’ ifadesi kullanıldı.

ÇGD’den yapılan açıklama şöyle;

“Gazetecilerin, gazetecilik yapmalarına dahi tahammül edemeyen, tüm gazetecileri belli kalıpta görmeyi hedef edinen, gazetecileri toplumun bir kesimine hedef göstermekten çekinmeyen SETA’nın fişleme belgesi, tarihimizde kara lekelerden biri olarak anılacaktır.

Türkiye’nin yeni ‘medya andıcı’ olarak gördüğümüz bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti kınıyor, tüm meslektaşlarımızı basın ve kişisel özgürlüklerimize yapılan bu saldırıya karşı durmaya ve hukuki haklarını kullanmaya davet ediyoruz.”

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver