Zanka

Gara operasyonu hakkında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulu’nu bilgilendirdi. Bakan Akar, “Mağaraya hava unsurlarıyla etki etmek mümkün değildi. Mağara girişinde sadece göz yaşartıcı bomba kullanıldı. Mağara içinde terörist ateşine karşılık verilerek ilerlendi. Karadan destek ve irtibat olmadan icra edildi. Operasyon için yoğun gizlilik tedbirleri altında geniş hazırlık süreci yaşandı” diye konuştu…

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Gara bilgilendirmesi oturumunda konuştu.

Bakan Akar’ın konuşmasından öne çıkanlar:

* Irak’ın kuzeyinde, varlığını sürdürmeye çalışan PKK’ya karşı operasyonlarımız artan bir şiddet ve tempoda aralıksız devam etmektedir. Bölgeyi takip ediyorduk, son 5 ayda bu bölgeye yoğunlaştık. 10 Şubat saat 02.55'te uçaklar desteğiyle harekat başlatıldı.

* Teröristlerin büyük bölümünün sözde güvenli bölge olarak Gara'yı seçtiği ve buraya yerleştiği bize gelen bilgiler arasında. Bu operasyon kara desteği olmayan 35 kilometrelik derinlik olmuştur.

* Kritik ve önemli operasyon, nitelik olarak diğerlerinden farklılık gösteriyor. 

* Ateş gelen mağaraya yoğunlaşılmıştır. Mağaraya hava unsurlarıyla etki etmek mümkün değildi. Mağara girişinde sadece göz yaşartıcı bomba kullanıldı. Mağara içinde terörist ateşine karşılık verilerek ilerlendi. Bu sırada teröristlere teslim olmaları gerektiği hususu tekrar tekrar hatırlatıldı.

* Operasyon için yoğun gizlilik tedbirleri altında geniş hazırlık süreci yaşandı.

* Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek yapılan harekat öncesinde hedefler özenle seçilmiş, harekatın planlaması ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliğiyle çevrenin korunmasına azami dikkat ve hassasiyet gösterilmiştir. Bölgeye ilk inildiğinde 2 şehit ve 1 yaralımız oldu. Operasyon her ülkenin yapamayacağı şekilde icra edildi. Kapıları tek tek açılarak 13 şehidimizin naaşına ulaşıldı.

* TSK, terör örgütünün kendisini çok emniyette hissettiği Gara’da, 75 kilometreye 25 kilometrelik bir alanda, PKK’ya ağır zayiat verdirmiştir. Harekat boyunca 4’ü sözde üst düzey yönetici olmak üzere 51 terörist ölü, 2 terörist ise sağ olarak ele geçirilmiştir. Terör örgütü dün olduğu kadar bundan sonra da kendini artık rahat hissedemeyecektir. Hiçbir şehidimizin kanı yerde bırakılmadı, bırakılmayacak.

BAKAN SOYLU: TERÖR ÖRGÜTÜNDEN MERHAMET, VİCDAN BEKLEYEN VİCDANSIZDIR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Meclis Genel Kurulu'nda konuştu.

Bakan Soylu’nun açıklamalarından satır başları ise şöyle:

* Bu çocuklarımızın hiçbiri pikniğe giderken kaçırılmadı. Kimisi bayramdan dönerken kaçırıldı. Kimisi 'üniversite imtihanını kazanabilir miyiz' diye açıköğretim imtihanına giderken kaçırıldı. Yaklaşık 5 yıldır bu olayı hükümetimizin bütün birimleriyle hep beraber yaşıyoruz. Biz bu ailelere evlat muamelesi yaptık. Ama kimlerin nasıl görüştüklerini, ailelerimizi nasıl istismar etmeye çalıştıklarını buradan açıkça söyleyeceğim.

* Üç boyutlu fotoğraflarını görseniz, kara harekatının çok zor yapıldığı yerlerden birisi. Bir milletvekili gitti boy gösterdi yakın zamanda oraya, ismini sorarsanız söyleriz. Bu çocuklar ayın 10'unda şehit oldu. Belçika numaralı bir telefondan dediler ki, 'bombalıyorlar, çıkın deyin ki TSK burayı bombalıyor, bombalamasınlar'. Terör örgütünden merhamet, vicdan bekleyen vicdansızdır. Terör örgütünden, 'acaba bir şey olur mu' diye ona yaslanan hain oğlu haindir.

* Bu çocuklar kaçırıldıklarında Pervin Buldan dedi ki, 'biraz misafir edecekler sonra bırakacaklar'. 10 tane çocuğa acımayan, askerime, polisime ve oradaki kahraman jandarmama acımayan sivil vatandaşıma acır mı? Vücut bütünlüklerinin fotoğrafların hepsi burada. İçimiz kan ağlıyor; ama bu fotoğraflara baktığınız zaman Allah şahittir o Murat Karayılan'ı bin parçaya bölmezsek rahat etmeyiz.

* Biz, bu ailelere sadece bir vatandaş muamelesi yapmadık, Allah şahittir, evlat olduk. Her üç ayda bir görüştük. Ama kimlerin nasıl görüştüğünü, bu ailelerimizi nasıl istismar etmeye çalıştıklarını, nasıl PKK'ya yönelik yeni bir alan açmak için çaba sarf ettiklerini söyleyeceğim. Üç ayda bir şehitlerimizin aileleriyle görüştük. Aileleri Cumhurbaşkanımız ile de görüştük. Terör örgütü 1984'ten beri 6 bin 21 sivili katletti.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver