Zanka

Siyaset dünyasında Merkez Bankası rezervleri, Berat Albayrak ve 128 milyar doların nerede olduğu soruları tartışılmaya devam ederken, bir yandan da yeni anayasa tartışmaları bir köşede duruyor. Genç Parti Kurucu Başkanı Cem Uzan, Zanka TV’de Merkez Bankası’ndan yeni anayasa tartışmalarına kadar Türkiye gündemini enine boyuna değerlendirdi. “Herkes 130 milyar doları sorguluyor, bir de Merkez Bankası’nın altınları vardı onlar ne oldu? Altın rezervlerini sorgulamak lazım” diyen Uzan, yeni anayasanın gündeme gelmesinin ise tek bir sebebi olduğunu söyledi ve o sebebe ilişkin de “Mevcut anayasaya göre bir kişi sadece 2 kere cumhurbaşkanı seçilebilir. Ben yanlış hatırlamıyorsam Sayın Erdoğan 2 kere seçildi. Anayasa değişikliği olmadığı takdirde Sayın Erdoğan bir daha aday olamaz” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına bu hafta, Genç Parti Kurucu Başkanı Cem Uzan konuk oldu. Uzan, Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de hayati tehlikesi bulunduğu ve can güvenliğinin olmaması nedeniyle 12 yıldır Fransa’da sürgünde olduğunu söyleyen Cem Uzan, “Elbet hakkımı elde edeceğim” dedi ve “Fiziki olarak belki Fransa’dayım ama beynim ve kalbimle zaten Türkiye’deyim” diye de ekledi.

Merkez Bankası rezervleri üzerinden Berat Albayrak tartışmaları devam ederken, Cem uzan kısa bir süre önce sosyal medyadan “Damat Bakan, milletin önüne çık. 130 milyar dolar kimlere verdin? Aile başı 80 bin TL eder. ‘At izi, it izine karıştı’ ne demek açıkla. Basının önüne çıkmadan kayınpederinden izin almayı unutma” diye bir paylaşımda bulunmuştu. Ferit Atay’ın bu paylaşımla ne demek istediğini sorması üzerine Uzan, şu yanıtı verdi:

“Türkiye 18 yıldır AKP tarafından yönetiliyor ve onların ekonomik politikaları çerçevesinde hayat geçiyor. Nedir bu ekonomik politikalar? Dış ticaret açığı veriyorsun, bütçe açığını veriyorsun, dış ticaret ve bütçe açığını dışarıdan aldığın borç parayla kapatıyorsun. Bu bir nevi kurulmakta ve büyümekte olan bir şirketin kredi alıp, yatırım yapıp, büyüyüp, sonra da krediyi ödemesi gibi de görülebilir. Fakat devlet bazında baktığınızda siz bu paraları çar çur ediyor iseniz; günü geldiğinde vadesi geldiğinde ya borcu borçla kapatırsınız, bu ne demektir borcunuz artar ve bir nokta gelir ki ödeyemez hale gelirsiniz. Böyle baktığınızda 2002 senesinde 120-130 milyar dolar olan Türkiye’nin dış borcu, bugün 500 milyar doları aşmış vaziyette. Bu lüks hayata, israfa, aşırı lüzumsuz ithalata harcanan, heba edilen bir milli servet. Bu arada tabi ki yolsuzluk ve hırsızlığa da ciddi bir pay koymanız lazım.”

“HERKES 130 MİLYAR DOLARI KONUŞUYOR, ALTIN REZERVİ NOLDU?”

2017-2018-2019 yılları sonunda yaşananları da anlatan Cem Uzan, Merkez Bankası ile ilgili olarak şöyle devam etti:

“Merkez Bankası ne yapıyor? Diyor ki ‘Ben dövizin yükselmesini önleyeceğim, onun için de piyasaya basacağım dövizi, dövize olan talebi kıracağım’. Kardeşim senin borcun o kadar büyük ki, elindeki bütün rezervi tüketsen dövize olan talebi engelleyemezsin. Bunu düşünecek bilgiden yoksun insanlar tarafından yönetildi Merkez Bankası. Sonunda ne oldu? Dövizler bitti. Herkes 130 milyar doları sorguluyor, bir de Merkez Bankası’nın altınları vardı onlar ne oldu? Altın rezervlerini sorgulamak lazım.”

“MEVCUT ANAYASADA CUMHURBAŞKANI 2 DEFA SEÇİLEBİLİR, ERDOĞAN İKİ KERE SEÇİLDİ”

Türkiye’de bir yandan da yeni anayasa tartışmaları devam ediyor. Cem Uzan, yeni anayasa konusunda çok konuşulmayan önemli bir noktaya değinerek konuyu değerlendirdi:

“Gayet basit. Reform falan bunların hepsini kaldırın atın kenara. Yeni anayasa bir nedenden dolayı konuşuluyor; mevcut anayasaya göre bir kişi sadece 2 kere cumhurbaşkanı seçilebilir. Ben yanlış hatırlamıyorsam Sayın Erdoğan 2 kere seçildi. Anayasa değişikliği olmadığı takdirde Sayın Erdoğan bir daha aday olamaz. Anayasa değişikliği olmadan ben aday olabilirim diyor mu bugün Sayın Cumhurbaşkanı? Diyemez, çünkü anayasa net. Tek tur, ikinci tur konularına girmiyorum ben daha orada da bazı manipülasyonlar yapılacak ama onlar alt başlıklar. Aslında halktan, milletten gizlenen tek bir amaç var; o da Sayın Erdoğan bir daha aday olamıyor. Bakın Sayın Devlet Bahçeli çıktı dedi ki, ‘2023 senesinde Cumhur İttifakı’nın adayı bizim için Recep Tayyip Erdoğan’dır’. Sayın Bahçeli anayasayı bilmeden mi konuşuyor? Hayır. Sayın Bahçeli anayasayı çok iyi biliyor, o maddenin de ne anlama geldiğini çok iyi biliyor.

Anayasa kaç defa değiştirildi? Siz bile hatırlamıyorsunuzdur, ben de hatırlamıyorum baya bir değişti. En son 2017’de değiştirildi.  Sayın Erdoğan, 2017’de değiştirilen anayasayı sen yazdın. Senin kurmayların yazdı. Sen de çıktın bu anayasayı pazarladın, milleti ikna ettin anayasa yürürlüğe girdi. Şimdi niye değiştiriyoruz tekrardan? Bu imar planı değil ki, bir ülkenin anayasasından bahsediyorsunuz.

Türkiye’de artık Sayın Erdoğan’ın vesayetinin hakimiyeti var. Uluslararası devlet hukukunda meşruiyet, meşru olma terminolojisi var. Bu çerçeveden baktığınızda, zırt pırt kendisi için anayasa değiştiren başka devlet başkanları da gelmiştir dünyada ama bunların hepsi, uluslararası platformlarda hem kendileri hem de devletleri meşruiyetlerini kaybetmişlerdir.”

“ÖNÜMDEKİ SİYASİ ENGELLER KALKARSA CUMHURBAŞKANI ADAYI OLURUM”

“Türkiye soyuldu” diyen Cem Uzan, dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir yönetim olmadığını da belirtti. 2023’ün Türkiye’nin yeniden doğuşu olacağını çünkü bu zihniyetten kurtulacağını söyleyen Uzan, “Cumhurbaşkanı adayı olmayı düşünüyor musunuz sorusuna” da “Önümdeki siyasi engeller kalkarsa cumhurbaşkanı adayı olurum” yanıtını verdi.

“18 SENEMİ ÇALDI”

Peki Cem Uzan tüm yaşananları ve ülkenin durumunu düşününce Erdoğan’a öfke duyuyor mu? Bu soruya Uzan’dan gelen yanıt ise şöyle oldu:

“18 senemi çaldı. Para pul, mal mülk her şey hayatta var olabilir yarın yok olabilir. Zaman, zaman geri getiremeyeceğiniz yegane şeydir. Cevap vermeden önce dilimi ısırmak istiyorum ama şöyle söyleyeyim, ben de bir insanım. Her insan gibi sevgilerim de vardır, diğer duygularım da vardır. Bütün bunların ötesinde iş devlet konusuysa, duygular dışarıda vestiyerde bırakılır. Bırakılmak mecburiyetindedir. Bunu Türkiye tarihinde en güzel uygulayanların başında Atatürk geliyor.”

“CHP, YANLIŞARINDAN DERS ÇIKARDI”

Muhalefet partilerini de değerlendiren Uzan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok uzun süreler büyük yanlışlar yaptığını ve Ak Parti’ye bazı şeyleri hediye ettiğini söyleyen Cem Uzan, CHP’nin yanlışlarından ders çıkardığını da belirtti ve “Belediye seçimlerinde sandıklara sahip çıktı” dedi. Belediye seçimlerinde sandıklara sahip çıkılmasının Erdoğan’ın CHP İstanbul İl Teşkilatı’na kızma nedeninin altında yatan sebep olduğunu da dile getiren Uzan, “Belediye seçimlerinde sandıklarına sahip çıkan parti, genel seçimde de sahip çıkmayı öğrenmiş demektir” diye konuştu.

İYİ Parti için “Kendine göre bir çizgisi var, yolları açık olsun” diyen Uzan, Türkiye’de kararsız seçmenlerin çok büyük bir çoğunlukta olduğuna da dikkat çekti.

“GENÇ PARTİNİN TEK BİR HEDEFİ VAR; TÜRKİYE’Yİ AVRUPA BİRLİĞİ’NE SOKMAK”

Genç Parti’nin tek hedefinin Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne sokmak olduğunun altını çizen Uzan, “Bu medeniyet seviyesi demektir, bu hukuk seviyesi demektir, bu eğitim seviyesi demektir, bu sosyal adalet seviyesi demektir, bu ekonomik refah seviyesi demektir” ifadelerini kullandı.

“DAMAT ÇIKAMIYOR ORTAYA, ÇÜNKÜ SOKAĞA ÇIKSA SURATINA TÜKÜRECEK MİLLET”

İktidarı sert sözlerle eleştiren Cem Uzan, sonrasında ise şöyle devam etti:

Kürt sorununu niye çözemediniz hala? Niye hala şehit veriyoruz? Yeter ya. Türkiye’de topluma bakıyorsunuz; kimse adalete inanmıyor, kimse inanmıyor, kimse geleceğe güvenle bakamıyor. Ne biçim hırstır bu 20 senedir yönetiyorsunuz bu ülkeyi? Nedir bu Cumhuriyet düşmanlığınız? Bunu millet farkında. Ben bunu hissediyorum, ben bunu buradan hissediyorsam sokakta dolaşan daha fazla hissediyordur. Onun için damat çıkamıyor ortaya, çünkü sokağa çıksa suratına tükürecek millet. Her ailenin 80 bin lirası bunu unutmayın. Ben bunu tüm Türkiye’ye ezberleteceğim. Çünkü doğru, çünkü gerçek. Olandan 80 bin lira azaldı, olmayanın sırtına 80 bin lira borç bindi her haneden.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, FRANSA’DA BENİM EVİME HIRSIZ OLARAK GİRMEKTEN MAHKUM OLDU”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının tanınmaması konusuna da değinen Cem Uzan, “Neresini tutsan elinde kalıyor, o hale geldi 18 senenin sonunda” dedi ve şu ifadeleri kullandı:

Anayasa Mahkemesi kararını tanımayan hakim var Türkiye’de. Vay anasını sayın seyirciler. Ne kadar keskin bir biatla bağlı iktidara.

Selahattin Demirtaş, adam milletvekili, parti genel başkanı ama bir gecede içerde, 5 senedir içerde yatıyor bir mahkumiyeti de yok. Osman Kavala, var mı bir mahkumiyeti? Yok. 3.5-4 senedir yatıyor. Sonra ne diyecekler? ‘Pardon özür dileriz’ deyip, çıkartacaklar. Aynısını yaşayan bir insan olarak söylüyorum. 18 sene.

Başka bir ülkede Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması söz konusu bile olamaz. Bunu anlatsanız “Nasıl yani, olamaz ki böyle şey” derler. Ben burada kendim Fransa’da yaşadım. Eşimle birlikte tatildeyken evime girdiler. “Bunu yapan Türk devleti” dedim, “Nasıl yani? Olmaz” dediler. Sonra koyduk belgeleri ortaya, hırsızlıktan mahkum oldu Türkiye Cumhuriyeti devleti Fransa’da benim evime hırsız olarak girmekten. Devletin geldiği hale bakar mısınız? Evraklarımı çaldılar. “Ben yaptım oluyor” zihniyet mantalite bu.

Buradan tüm muhalefete açık çağrıda bulunuyorum; lütfen sabırlı davranalım, oyuna gelmeyelim, Sayın Erdoğan’ı anayasa değişikliğinden mahkum bırakalım ki bir daha aday olamasın, 2023’te emekli edelim”

CEM UZAN MEDYAYA GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Bir süredir medya dünyası kulislerinde Cem Uzan’ın medyaya geri döneceğine dair söylentiler dolaşıyor. Ferit Atay’ın “Hatta partinizin internet sitesinde Star1 TV ile ilgili linki var. Bunlar ne anlama geliyor?” sorusa ilişkin Uzan, “Yaparız belki, belli değil daha. Belki bir sürprizler olur, şu an net bir şey yok” diye yanıt verdi.

“TÜRKİYE’DE İLK KUMPAS BANA YAPILDI”

İmar Bankası’nın TMSF’ye devri sürecinde yaşananlarla ilgili de Atay’ın sorusunu yanıtlayan Uzan, o dönemde yaşananlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu:

“Türkiye’de Ergenekon kumpası, Balyoz kumpası… Bütün bunların öncesinde ilk kumpas benim şahsıma ve aileme kurulan kumpastır. Onun mahkemeleri görüldü, sürmekte olanlar var. Onun için daha fazla detayına girmek yanlış olur. Benim amacım Türkiye’ye gerçekleri göstermek.”

CEM UZAN’DAN ALİ BABACAN’A AÇIK ÇAĞRI

“Türkiye’nin gündemi ne; Damat nerede? 4 ay sonra Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp damadından bahsediyor, nerede damat? Damat diyoruz, sen bir defa Maliye Bakanı’sın öyle çekip gidemezsin. Çocuk oyuncağı mı bu? Bakkal dükkanı mı devrediyorsun? Türkiye Cumhuriyeti’nin hazinesinden bahsediyorsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin Merkez Bankası’ndan bahsediyorsun. Sen orayı çiftlik gibi yönettin diye orası çiftlik değil. Buradan Merkez Bankası çalışanlarının hepsine sesleniyorum, vatanını sevenler namuslu olanların yüzlercesi var orada, çıksınlar bu bilgileri kamuoyuyla paylaşsınlar. Çünkü bir gün gelecek, bu 130 milyar doların hesabı sorulacak. Türkiye’yi tefecilere, swap faizlerine mahkum bırakan, bütün rezervlerini tüketen bu insanlardan bunun hesabı sorulacak.

Bu vesileyle tekrar hatırlatıyorum. Sayın Babacan, Şu İsviçre altın hikayesini anlatsanıza, Amerika’dan getirilen altınların hikayesini bir anlatın lütfen. Anlatın da Türkiye öğrensin. Eğer hatanız varsa, pişmanlığınız varsa “Burada benim hatam var, pişmanlığım var” deyip çıkın. Milletin önünde şeffaf olun. Art niyet yoksa hatayı herkes yapar. Çıkın açıklayın bu altınlar ne oldu? Siz açıklamasınız bir gün çıkacak zaten Amerika’da ortaya hepsi. Halkbank davasında, Zarrab davasında çıkacak hepsi. Amerika Birleşik Devletleri bu olayı ve faturasını koyacak ortaya. Trump yok artık iş bağlayacak.

“EN ÇOK GALATASARAY MAÇINA GİTMEYİ ÖZLEDİM”

Son olarak “Türkiye’de en çok neyi özlediniz?” sorusuna ise Cem Uzan, “Galatasaray maçına gitmeyi özledim” diye cevap verdi.

CEM UZAN’IN AÇIKLAMALARINIZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
1