Zanka

HDP’li 9 milletvekilinin fezlekeleriyle ilgili İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, “Evet diyeceğiz” açıklamasında bulunmuştu. Peki çok konuşulan bu açıklama ne anlama geliyor? Gazeteci Ali Tarakçı, “Ben HDP’nin kapatılması meselesi geldiğinde gündeme, İYİ Parti’nin ‘Evet’ diyeceğini düşünüyorum” dedi. Tarakçı ayrıca, “İYİ Parti ile CHP’nin ortak adayı, HDP ittifak dışında olsa bile HDP seçmenini etkileyebilecek ve gönül rahatlığıyla oy verebilecekleri bir aday olacak” değerlendirmesinde bulundu…

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, haklarında fezleke hazırlanan HDP'li 9 milletvekili hakkında nasıl bir tutum sergileyeceklerine ilişkin soruya, “Biz HDP'yi problemli görüyoruz, terörün gölgesinde görüyoruz. Dillerini problemli görüyoruz. Dolayısıyla böyle milletin meclisinde bu siyasi dille, bu üslupla siyaset yapmalarını doğru bulmuyoruz. Evet diyeceğiz” yanıtını vermişti.

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan gazeteci Ali Tarakçı, İYİ Parti’nin HDP çıkışını şöyle değerlendirdi:

“Ben HDP’nin kapatılması meselesi geldiğinde gündeme, İYİ Parti’nin ‘Evet’ diyeceğini düşünüyorum. Bu gelinen nokta itibariyle söylüyorum.

Şöyle bir şey kurgulanıyor gördüğüm kadarıyla; tabi o anayasa geçecek geçmeyecek, seçim sistemini değiştirecekler değiştiremeyecekler bilmem ama daraltılmış bir seçim sistemi getiriyorlar. Bir; yüzde 56 çok büyük ihtimalle kalkıyor, çok büyük ihtimalle partili cumhurbaşkanlığı da kaldırılacak. Böyle bir şey getirdiğinizde, ittifaklar meselesinde HDP ittifakına muhalefetin ihtiyacı kalmıyor. Şöyle ki; en çok oyu alan seçilecekse, Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 40’larda olur ama aynı zamanda Millet İttifakı dediğimiz, içerisinde Saadet Partisi’nin, Demokrat Parti’nin, CHP’nin ve İYİ Parti’nin olacağı bloğun da oyu yüzde 40’larda olur. Burada HDP seçmeni bir kenarda kalıyor.

HDP seçmenine açıkça şunu söyleyelim, iki karar ortaya çıkar. Yani bizi ittifak içerisinde görmeyen Türkiye nereye giderse gitsin, gidin vuruşun dövüşün batacaksa batsın deyip, Öcalan’ın tam da söylediği kendileri üçüncü bir merkez olmaya yönelik olarak bir strateji ortaya koyabilirler. Ama HDP seçmeninin bugünkü geldiği nokta ve Selahattin Demirtaş’ın söyledikleri yazdıkları üzerinden bir okuma yaparsanız, HDP seçmeninin büyük bir kitlesi Erdoğan karşıtlığına oy kullanacaklar. İster ittifak içerisinde yer alsınlar, ister almasınlar.

“CHP VE İYİ PARTİ’NİN ORTAK ADAYI, HDP SEÇMENİNİ DE ETKİLEYECEK BİR İSİM OLACAK”

HDP seçmenine de sıcak gelebilecek bir isim cumhurbaşkanı adayı olacak. İYİ Parti ile CHP’nin ortak adayı, HDP ittifak dışında olsa bile HDP seçmenini etkileyebilecek ve gönül rahatlığıyla oy verebilecekleri bir aday olacak. Öyle bir isim var. CHP ile İYİ Parti seçmeninin hiç tereddütsüz arkasında duracağı, HDP seçmeninin de Erdoğan kaybetsin diye oy vereceği bir aday.”

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver