Zanka

HDP’nin kapatılması konusu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açık çağrısının ardından Yargıtay’ın parti için inceleme başlatmasıyla yeniden siyaset gündeminin zirvesine yerleşti. Bahçeli’nin açıklamalarını ve süreci değerlendiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Hukuki olan bir şey yok, ortada siyasi talimatlar var ve bunlara uyan yargı mercileri var” dedi. Erdoğan’ın yıllar önce okuduğu şiir sebebiyle hapis cezası almasını da hatırlatan Gergerlioğlu, “Biz o zamanlar şiir okumaktan cezaevine atıldı diye şiddetle karşı çıkmıştık ama sadece biz değil aklıselim olan herkes karşı çıkmıştı. Ama akıl mantık devrede değildi ki güçlü olan istediğini yaptırıyordu. Şu anda da o günün mazlumları iktidara geldi, bu sefer onlar başka partiyi kapatıyor” ifadelerini kullandı…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP hakkında inceleme başlatması çok önemli ve beklediğimiz bir gelişmedir” çağrısının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP hakkında inceleme başlattı. İnceleme kapsamında 108 sanıklı Kobani iddianamesi ve HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin örneği Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istendi.

İnceleme sonucu, HDP’nin “örgüt eylemlerinin odağı” olduğu tespit edilirse, HDP hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek. Peki bir siyasi parti genel başkanının çağrısından sonra Yargıtay’ın inceleme başlatması ne anlama geliyor? HDP’nin kapatılmasının yolu açıldı mı?

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu sorulara şöyle yanıt verdi:

“Hukuki olan bir şey yok, ortada siyasi talimatlar var ve bunlara uyan yargı mercileri var. Maalesef ki iktidara itiraz eden her muhalif için bu aynı şekilde tekerrür ediyor. Şimdi de partimizle ilgili aynı hadiseyi görüyoruz.

Bir müddettir MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu söylemi ifade ediyordu ve net bir şekilde ‘HDP kapatılsın’ dedi, öğleden sonra soruşturma başlatıldı. Yine Ak Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan aynı şekilde ‘Millet bu partiyi kapatacaktır’ gibi bir ifade kullandı. Partileri millet kapatmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılır sonra Anayasa Mahkemesi’nde konuya ilişkin karar verilir.

“YARGININ GÖREVİNİ KENDİLERİ ÜSTLENMİŞLER”

Bu ne demek? Ak Parti ve MHP ittifakı rol çalıyorlar. Daha doğrusu belki rol veriyorlar. Yargının görevini kendileri üstlenmişler, emirleri veriyorlar ve gereken yerler de işlemlere başlıyor bu çok net ortada. Ama şunu bilmeli ki herkes, bu ülkede HDP geleneğinde olan çok parti kapatıldı. Ne halledildi? Herkesin bir vicdanına bunu bir soralım. 6 milyon kişi oy vermiş, Kürt meselesi diye bir mesele var ve bu mesele can yakıcı bir mesele. Bu konuda hiçbir ilerleme kat edilmiyor, dönüp dolaşıp aynı yerdeyiz. 27 yıl önce Meclis’ten milletvekilleri ihraç edilmişti, milletvekilleri düşürülüp gözaltına alınmışlardı, şimdi 27 yıl sonra döndük dolaştık yine aynı yere geldik. Bu bir ülke adına büyük talihsizliktir. İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığı gün, ne kadar trajikomik bir durum var, 6 milyon kişiyi temsil eden bir siyasi parti hakkında soruşturma başlatılıyor ve kapatma girişiminde bulunulmuş olunuyor.”

“O GÜNÜN MAZLUMLARI İKTİDARA GELDİ, BU SEFER ONLAR BAŞKA PARTİYİ KAPATIYOR”

Daha önce Erdoğan’ın da içinde olduğu Refah Partisi gibi kapatılan partilere dikkat çeken Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“Herkes aynı şeyi yaşıyor. Meseleler güce göre halledilmemeli, hukuka ve ortak istişareye göre halledilmeli.

Recep Tayyip Erdoğan bir şiir okudu diye dönemin güçlüleri tarafından, güç odakları tarafından cezaevine atıldı. O şiiri yazan kendisi değil ama okumaktan dolayı cezaevine atıldı. Biz o zamanlar şiir okumaktan cezaevine atıldı diye şiddetle karşı çıkmıştık ama sadece biz değil aklıselim olan herkes karşı çıkmıştı. Ama akıl mantık devrede değildi ki güçlü olan istediğini yaptırıyordu. Şu anda da o günün mazlumları iktidara geldi, bu sefer onlar başka partiyi kapatıyor. Parti kapatmak denen şeyin ne olduğunu Erdoğan ve arkadaşları bilmiyor mu? Çok iyi biliyorlar, defalarca yaşadılar. Cezaevini bilmiyorlar mı? Çok iyi biliyorlar. Ama şimdi güçlü olmuş, beğenmedikleri bir parti var, bu partiyi kapatarak 6 milyon kişiyi de adeta bu ülkeden kovmaya çalışıyorlar. Parti kapatmak ağır bir şeydir. O partiye gönül vermiş insanlara siz ‘Ben sizi görmek istemiyorum, sizi de kapatıyorum’ demek istiyorsunuz. Bir vatandaş olarak bu kabul edilebilir mi? Böyle bir ülkede toplumsal barışı tesis etmek ne kadar zordur. Hukuk devletinde işler hukukla halledilir. Çok açık şekilde biz bir hukuk devletinde olmadığımız, için bir polis devletinde olduğumuz için, bir güç devletinde olduğumuz için idareciler yargıya emirler yağdırıyor.”

Peki Ömer Faruk Gergerlioğlu terör örgütü ve çözüm süreci için neler söyledi? Haklarında düzenlenen fezlekenin nedeni çıplak arama açıklamaları mı? Yeni anayasa tartışmaları için ne düşünüyor? HDP ittifaklara nasıl bakıyor? Hepsi ve daha fazlası programda yanıt buldu…

ÖMER FARUK GERGLİOĞLU’NUN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver