Zanka

İstanbul’da Büyük Kadın Buluşması çok sayıda kadın ve LGBTİ+’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Gökkuşağı renkli şemsiyeleri dahi alana almamak için uğrayan polis, trans+ kortejine de müdahale etti. Eylem sonrası Yıldız İdil Şen ve buna tepki gösteren altı kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da çok sayıda kadın ve LGBTİ+, 8 Mart Kadın Platformu öncülüğünde Kadıköy’de “Özgürlüğümüzü Kazanacağız” şiarıyla düzenlenen Büyük Kadın Buluşması’nda bir araya geldi.

Buluşma öncesi eylemin gerçekleştirileceği İskele Meydanı polislerce ablukaya alınırken, kadınlar birçok farklı koldan yürüyüş gerçekleştirdi.

Polis, aralarında HDP İstanbul Milletvekili Dilşad Canbaz Kaya’nın bulunduğu Demokratik Kadın Hareketi’nin  Osmanağa Caddesi üzerinde bir araya gelmesi engelledi.

Caferağa Caddesi’nde buluşan ve alana yürümek isteyen İlerici Kadınlar’ın “Ayaktayız” pankartı da polislerce kapatılmak istendi. Kadınlar engellemelere rağmen sloganlar eşliğinde alana yürüdü.

Kadınlar tüm baskı ve engellemelere rağmen alana geldi. HDK ve HDP’li kadınlar ise “jin jiyan azadi” ve “kadınlar artık susmayacaklar” sloganları ile alana yürüdü. Kadınlar slogan atmak yasak diyen polislere erbane ve zılgıtlar ile karşılık verdi.

İskeleye kadar yürüyen kadınlar etrafta bulunan esnaflar da alkışlarla destek verdi. Kadınlar eylemin yapılacağı alana arama sonucu tek tek alınırken, gökkuşağı renkli şemsiye ve bayrakların yasak gerekçesiyle alana sokulması noktasında zorluk çıkardı.

Polis, trans+ kortejine müdahale ederek, eylemcileri darp etti.

Eylemin sona erip, kitlenin dağılmasının ardından Kadınların Kurtuluşu üyesi trans kadın Yıldız İdil Şen, bindiği taksiyi takip edip durduran polisler tarafından gözaltına alındı.

Yıldız’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren altı kişi de darp edilerek gözaltına alındı.

Ayrıca polis, görüntü almaya çalışan basın mensuplarını da darp ederek, engellemeye çalıştı.

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver