Zanka

Mehmet Aycan

Twitter Instagram


Mehmet Aycan

                                                 "Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz"
                                                                                           Süleyman Demirel

Mesele 8: Coğrafyanı Sen Seçersin

"Şiddete meyyalim vallahi dertten"

   Askerde bir çocuk vardı. Adı Ömer. İri yarı, hepimizden uzun. Askere gelmeden evvel de boks sporu ile uğraşmış. Aslında spor kısmından çok dövüş öğrenme kısmıyla ilgilenmiş. Çünkü hep kavga çıkarırdı. Hem cüssesine hem yumruklarına güvenirdi. Hepimiz çekinirdik ondan.

   Bir gece uyku tutmadı, kalktım, koğuşta geziniyordum. Ömer de uyanıktı. Yatağında doğrulmuş, elinde bir defter, bir şeyler çiziyordu. Bakabilir miyim dedim, uzattı defteri.

   O defterin bir sayfasında doğa resimleri, bir başka sayfasında bir ceylan resmi, başka sayfasında kuş resimleri vardı. Yemin ederim! Öyle güzellerdi ki! Utanarak geri aldı defteri. Kendi halimde çiziyorum dedi.

   Hayal dünyasında kuşlar olan biri, neden bu kadar zorbaydı? Hangi nedenler seni ceylandan yumruğa dönüştürmüştü? O günden sonra Ömer'i uzaktan izledim, keşke dövdüğü her çocuk yerine onların resimlerini çizseydi dedim. İsteseydi yapardı. Sustum. Şafak on ikiydi.

   Hani İbn-i Haldun'un şu meşhur cümlesi vardır ya; coğrafya kaderdir diye... Hayır! Coğrafyanı sen seçersin. Rüzgarını değiştirebilirler bazen ama iklimini sen yaratırsın!

Mesele 9: Dostluk ve Arkadaşlık Adına

   Beraber büyümek midir, bir şeyleri derinden paylaşmak mıdır bilmiyorum, üç beş insan vardır, her şey değişir onlar değişmez. Uzak bile kalsan, aranda yüz bin paragraf bile olsa, virgülden devam edersin her şeye.

   Yüz bin paragraf boyunca yüzlerce insan tanırsın, binlerce yüz görürsün, onlarca insan ile arkadaş olursun, onlarcasıyla bir daha konuşmazsın. Vefasız çıkarlar, kötü çıkarlar, iki yüzlü çıkarlar, arkadaşım der, ona ihanet edene kucak açar da seni bir kalemde satar.

   Yüz bin paragraflık hikayen olur da, o değişmez insanlar, yani dostlar, çıkar bir yerden karşına, iki yıl geçmiştir, belki üç;
- Abi ben o kızla buluştum der.

Gülümsersin, sen de mutlu olursun. Virgülden öncesini hatırlarsın.

- Ben bir kıza aşık oldum....

Meseleler bitmez, şimdilik bu yazı biter. Tekrar görüşmek üzere, sevgiyle kalın.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver
65