Zanka

Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen corona virüs aşının Brezilya’da ortaya çıkan P1 varyantına karşı etkili olduğu belirtildi.

New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan laboratuvar çalışmasının sonuçlarına göre, yüzde 95 etkili mRNA aşısının oluşturduğu antikorlar mutasyona uğrayan corona virü nötralize etmeyi başardı.

Texas Tıp Fakültesi Hastanesi ve aşıyı geliştiren iki şirketin araştıramcıları tarafından yapılan çalışmada Pfizer/BioNtech aşısı olan kişilerden alınan kar örnekleri, P1 varyantıyla aynı özelliklere sahip genetiği değiştirilmiş corona virüsle enfekte edildi. 

Bilim insanları, aşıyla oluşan antikorların virüsü nötralize etme yeteneğinin, virüsün orjinal virüsüne olanla neredeyse aynı olduğunu bildirdi.

Bununla birlikte, Brezilya’da ortaya çıkan P1 varyantı, corona virüsün başak proteininde meydana gelen mutasyonlara sahip. Aşılar, başak proteinin hedefleyerek çalıştığından bu proteinde meydana gelen değişiklikler kritik bir öneme sahip.

Pfizer ve BioNTech daha önce yaptıkları açıklamalarda aşının İngilte ve Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonlara karşı da etkili olduğunu duyurmuştu, ancak Güney Afrika varyantına karşı koruyucu antikorların üçte iki oranında düştüğü belirtilmişti.

Araştırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Teksas Üniversitesi uzmanlarından Pei-Yong Shi, BionTech/ Pfizer aşısının varyanta karşı koruma sağlamasının da mümkün olduğunu kaydetti. Pei-Yong Shi, açıklamasını şu sözlerle sürdü: Minimum etkisiz hale getirme sınırını bilmiyoruz. Aşının oluşturduğu bağışıklık yanıtının koruma sağlamak için gereken düzeyin çok üzerinde olduğunu söyleyebilirim” açıklamasını yapmıştı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver