Zanka

Orman yangınları yine içimizi kül etti. Tatil döneminin gözde yerlerinden Dalaman’da çıkan ve Göcek’e kadar hızla yayılan orman yangını nihayet kontrol altına alındı ancak zarar gören alan ne yazık ki çok büyük…

Dün akşamüstü saatlerinde Muğla’nın Dalaman ilçesinde çıkan orman yangını, yüksek sıcaklık ve rüzgarın etkisiyle Fethiye'nin turistik Göcek Mahallesi'ne kadar yayıldı. Alevlerin tehdit ettiği kırsaldaki Taşbaşı ile Kepez mahallelerinde oturan vatandaşlar tahliye edildi.

15 helikopter, 520 personel, 105 arazöz, 18 dozer ve iş makinesiyle müdahale edilen büyük yangın, ekiplerin yoğun çabası sonucu 18 saatte kontrol altında alınabildi. Ekipler, yangın alanının çevresini sardı. Söndürme ve soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının 350 hektarlık alanda etkili olduğunu, can ve mal kaybı yaşanmadığını açıkladı. 350 hektarlık alan yaklaşık 490 futbol sahası büyüklüğe denk geliyor…

Orman ekiplerinin Göcek'teki yerleşim yerlerini, rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlerden, karşı yangın taktiğiyle kurtardığı öğrenildi. Hızla ilerleyen alevlere karşı ekipler, rüzgarın yönüne göre kontrollü yangın çıkardı. Bu sayede alevlerin ilerleyişinin önü kesildi.

BAKANLIK BİLGİLENDİRDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Dalaman ilçesi yakınlarında saat 15.10’da çıkan orman yangını sonrası harekete geçen Muğla Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü koordinesindeki orman yangınlarıyla mücadele ekipleri, 13 dakika sonra Karaağaç mevkisi Kızılçam Koru Ormanları’nın bulunduğu alandaki alevlere ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Saat 15.23’te başlayan söndürme çalışmaları devam ederken, yangının çıkış saati itibarıyla hava sıcaklığının 37 derece, nem oranının yüzde 18 ve rüzgarın da batıdan 40 kilometre hızla esmesi gibi olumsuz şartlar nedeniyle alevler kısa sürede büyüdü. Yangın bölgesine 105 arazöz ile 18 dozer ve iş makinesi sevk edilirken, çalışmalar 520 personelle sürüyor” denildi.

Bu arada yangınla ilgili bir kişinin ifadesinin alınıp serbest bırakıldığı, gözaltında kimsenin olmadığı açıklandı.

BAKAN PAKDEMİRLİ’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Muğla’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangın bölgesini havadan helikopterle inceledikten sonra Göcek Orman Şefliği’nde yetkililerden brifing aldı, ardından da basın mensuplarına açıklama yaptı.

Bakan Pakdemirli, “Dalaman’da tarladan çıkan bir yangın. Kayadibi Mahallesi’nde ilerlemesi devam ediyordu. Bu ilerleme durdu. Göcek, Kepez ve Taşbaşı mahallelerinde ilerlemeler dün itibariyle devam etti. Tabii ki tedbir amaçlı Kepez ve Taşbaşı mahallelerini boşaltmıştık. Şu an itibariyle mahalleye geri dönüş başladı. Vatandaş yine evlerine dönmüş oldu. Ben yurt dışındaydım. İlk çıkış saatinden itibaren takip ettim. Bu yangın çok büyük bir yangın olmamakla birlikte, yerleşim yerlerini tehdit ettiği için ciddiye aldığımız bir yangındı. Biliyorsunuz, akşam saatinde helikopter uçuşu olmuyor. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber helikopterler çalışmaya katıldı ve hala devam ettiriyorlar. Can ve mal kaybımız yok. Sadece içinde kimsenin kalmadığı bir butik otel etkilenmiş gözüküyor” dedi.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver