Zanka

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi reformları paketi, içeriğiyle tartışma konusu oldu. Özellikle pakette asıl olması gereken ve olmayan maddeler gündemde. Gazeteciler Selçuk Geçer ve Çetin Ünsalan, paketin reform niteliğinde olmadığına dikkat çekti ve eksik olanları anlattı. Geçer “Madem ekonomi güzel niye reform yapıyorsun? Madem reform yapıyorsun o zaman niye ekonomi güzel diyorsun?” diye sorarken, Ünsalan ise “Hiç çalışmamışlar belli. Neyin, nerede aksadığını farkında değiller” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan 3Gen programı ekonominin nabzını tutmaya devam ediyor. Gazeteciler Selçuk Geçer ve Çetin Ünsalan bu hafta, ekonomi reformları paketi adı altında açıklanan taslağı masaya yatırdı.

Paketin eksiklerine dikkat çeken Selçuk Geçer, şunları söyledi:

“Ekonomik paketin içerisinde hiçbir şey yok. Niye yok? İşsiz yok, sanayici yok, üretici yok, KOBİ yok, esnaf da yok aslında. Sadece borçların ertelenmesi var. Yoksulluk yok, vatandaş yok. O zaman bu ne bir pakettir ne de bir reformdur.

Sadece birilerine mesaj vermek için yapıyorlar. O birileri de vatandaş değil, yurt dışına ‘Bakın biz reform yapıyoruz, insan haklarıyla ilgili reform yaptık şimdi de ekonomiyle ilgili reform yapıyoruz, her şeyi düzeltiyoruz’ falan diyorlar.

Diğer taraftan madem ekonomi güzel niye reform yapıyorsun? Madem reform yapıyorsun o zaman niye ekonomi güzel diyorsun?”

“TEMENNİLER MANZUMESİNDEN ÖTE BİR ŞEY DEĞİL”

98 sayfalık içeriği tek tek inceleyen Çetin Ünsalan ise başlıklar olduğunu fakat ayrıntıların olmadığına değinerek şöyle konuştu:

“Benim gördüğüm ne biliyor musun? Bir kere çok iyi not tutmuşlar. Yaklaşık 98 sayfa. Başlıkları var, cümleleri var ama ayrıntıları yok. Bir temenniler manzumesinden öte bir şey değil. Okuduğumda ne hissettim biliyor musun? Herkesi dinlemişler, bunu anladım. Herkesi dinlemişler, not almışlar, onları da başlık yapıp paket diye açıklamışlar. Çünkü bizim reel sektör mensuplarıyla, oda başkanlarıyla veya esnafla konuştuğumuz her şeyden bahsedilmiş. Fakat şöyle bir problem var, sorun tespiti mükemmel ama ‘Nasıl?’ sorusunun yanıtı yok.

Mesela bizim hep dile getirdiğimiz kamu-özel sektör işbirliği var. ‘Vay’ diyorsun, kamu özel sektör iş birliğiyle bir dönüşüm mü yakalayacağız’ diyorsun, şehir hastanelerini örnek veriyor. Hiç çalışmamışlar belli. Neyin, nerede aksadığını farkında değiller.”

“ÇOK ACİL EYLEME GEÇİLMESİ GEREKİYOR”

Reformluk bir durum yok ortada, çok acil eyleme geçilmesi gerekiyor. Bugün hatta, yarına bile bırakılmadan oluşturulması gerekiyor. Bunun içinde mutlaka; çiftçinin, esnafın, üreticinin, vatandaşın, EYT’linin, emeklinin, çalışanın, asgari ücretlinin olması gerekiyor” diyen Geçer, asıl reform olacak şeyleri de örneklerle anlattı.

Peki paket piyasalarda ve dolarda nasıl etki gösterecek? Hepsi ve daha fazlası 3Gen’de…

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver