Zanka

Türkiye HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini konuşurken, HDP’nin kapatılması davası bombası patladı. Gazeteci Ali Tarakçı, Gergerlioğlu ve HDP davasını hem uluslararası hem de iç siyaset yönünden değerlendirdi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Tarakçı, “Yarın Milliyetçi Harekat Partisi’nin kongresi var, bu kongrede Devlet Bahçeli’nin elini güçlendirmeye yönelik iki hamledir fezlekenin gündeme gelmesi ve aynı zamanda HDP ile ilgili bir kapatılma davası açılması” dedi…

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. Olay, Türkiye’nin gündemine yerleşti.

Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan Gazeteci Ali Tarakçı, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesini ve HDP’ye kapatma davasına yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye’nin bugünkü geldiği noktanın, sadece kendi iç dinamikleriyle okunabilecek bir süreç olduğunu düşünmüyorum artık. Bu sürecin uluslararası aktörlerin son derece ağır bastığı, iç dinamiklerle de desteklendiği ve Türkiye hızlı bir biçimde iç çatışmaya sürüklenebilir mi, bunun koşulları oluşturulabilir mi diye ciddi bir hamle olarak okuyorum” diyen Tarakçı, şöyle devam etti:

“Bunda İsrail’in yok sayılmaması gerektiğini düşünüyorum. İsrail devleti ve MOSSAD’ın bu operasyonların tamamının içinde olduğunu düşünüyorum.

Gergerlioğlu’nun fezlekesi ve HDP’nin kapatılması davası iç siyasette bir malzeme ama lütfen bunu Suriye’deki gelişmeler üzerinden okuyalım. Yani Amerika Birleşik Devletleri, çok açık net bir şekilde Suriye’de yeniden düğmeye bastı. Bugünden itibaren Suriye tek devlet ama aynı zamanda fedaratif bir yapı olacak. Bu fedaratif yapının içerisinde Kürtlerin bir devleti olacak, aynen Kuzey Irak’taki gibi.

“DEVLET BAHÇELİ’NİN ELİNİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK İKİ HAMLEDİR”

Gergerlioğlu meselesi ve HDP’nin kapatılma davasını hem uluslararası anlamda hem de iç siyaset üzerinden okumak gerekiyorsa, nedir? Bir; yarın Milliyetçi Harekat Partisi’nin kongresi var, bu kongrede Devlet Bahçeli’nin elini güçlendirmeye yönelik iki hamledir fezlekenin gündeme gelmesi ve aynı zamanda HDP ile ilgili bir kapatılma davası açılması. Bakın bu ne demek biliyor musunuz? Bu aynı zamanda MHP açısından İYİ Parti’ye yönelik de bir hamle. Yani nasıl? Çünkü HDP meselesi milliyetçi seçmen açısından çok önemli bir altın vuruş. İYİ Parti’nin merkeze doğru geliyor olması, MHP’nin o sert dilinden kurtuluyor olması aslında İYİ Parti’yi merkez sağa doğru oturturken, İYİ Parti’nin oylarını büyütüyor. Bu hamle aslında İYİ Parti’yi de bir noktaya getiriyor. O da şu, ya MHP’nin dilini kullanmaya devam edecek ama bu sefer de İYİ Parti’nin içerisinde bir yapı var onunla kopuş olacak çünkü Millet İttifakı’ndan koparmayı gündeme getiren bir şey, ya da daha merkez sağ bir politikanın üzerine oturtacak. Yani bu hamle MHP’nin elini güçlendirirken ve Ak Parti iktidarı tarafından MHP’ye altın tepside sunulurken, göreceksiniz yarınki Bahçeli’nin konuşması da bunun üzerine olacak. Yarınki Bahçeli’nin konuşması İYİ Parti üzerine oturacak. Çerçeveyi yarın izleyeceğiz.

Gergerlioğlu hamlesi andımızla birlikte oldu aslında. Danıştay kararının siz iktidardan bağımsız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Aynı zamanda andımızın kaldırılması, Kürt muhafazakar seçmene de bir mesaj. Ama bu bir anlamda milliyetçi bir tepkiyi yukarı doğru yükseltirken, aynı zamanda ulusalcı tepkiyi aşağıya çekebileceğiniz bir hamle yapmanız gerekiyor. Yani MHP’yi güçlendirmeniz gerekiyor. Andımız kararı çıkarken MHP’nin zayıflayan elini de Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP kapatılma davasıyla denkleme oturtuyorsunuz ama MHP’nin elini güçlendiriyorsunuz.

HDP de öyle bir noktaya geliyor ki ya radikalleşmeye doğru gidecek söylem itibariyle, dilinin radikalleşmesi aynı zamanda Millet İttifakı’nın çatırdamasına yol açacak, iktidarın ve devletin de daha sert bir dile yönlenmesine yol açacak. Ve doğal olarak tüm hamleler iki tarafta da, yani milliyetçi bloktaki söylem yükselirken aynı zamanda Kürt milliyetçi bloğundaki söylemin yükselmesiyle Millet İttifakı’nı parçalama hamlesi bu.”

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver