Zanka

Bakan Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Blinken arasında gerçekleşen görüşmenin ardından, karşılıklı yapılan açıklamalar akılları karıştırdı. Çavuşoğlu, “S-400’ü aldığımız ve bu işin bittiğini söyledik” derken, Blinken ise Türkiye’yi S-400’leri elinde tutmaması konusunda bir kez daha uyardıklarını belirtti. Görüşmenin olumlu mu yoksa olumsuz mu geçtiği tartışma konusu olacak gibi görünüyor…

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmemiz yapıcı bir ortamda gerçekleşti. Bazı konularda görüş ayrılığı içinde olduğumuz sır değil. Gerek S-400'lerin gerek ABD'nin PKK ve PYD'ye verdiği desteğin ilişkimizi olumsuz etkileyen unsurlar olduğunu biliyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca, “S-400'ü aldığımızı ve bu işin bittiğini söyledik” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Bakan Blinken’ın, Çavuşoğlu’yla yaptığı görüşmede Ankara’ya Rus S-400 füze savunma sistemlerini elinde tutmaması konusunda yeniden uyarıda bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre Blinken ayrıca Türkiye’nin kısaca İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çıkmasına ilişkin kaygılarını ifade etti.

İki bakan, Suriye ve Afganistan’daki ortak çıkarlarını, NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasındaki ön görüşmeleri, demokrasi ve insan haklarını ele aldı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver