Zanka

Siyaset dünyasında yoğun gündemin yanı sıra erken seçim konusu da gündemden düşmüyor. Peki son 2 cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet hangi hataları yaptı? AKP Eski Milletvekili Haluk Özdalga, 2 önemli yanlışa değindi ve esas önemli olanın birinci turda kazanmayı hedeflemek olduğunu söyledi. Özdalga, “Her parti bir aday çıkarırsa muhalefetin kazanması mümkün değil. Buna yoğunlaşması lazım muhalefetin ve bence bunun hazırlığını yapması lazım” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan Siyaset Adalet programında bu hafta, Prof. Dr. Abdurrahim Karslı’nın konuğu AKP Eski Milletvekili Haluk Özdalga oldu. Programda siyaset ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Abdurahim Karslı, “İç politika dış politikaya rengini veriyor ve yönlendiriyor. Dolayısıyla bizim içeride başarılı olmamız lazım ki dönüp dışarıya bir şeyler söyleyebilelim. ‘Temel haklar, hukuku canlandırma noktasında bir raya girdik, demokrasiyi geliştirmek için ciddi adımlar attık’ diyebilmemiz için yeni arayışlar var” dedi ve Özdalga’ya yeni arayışlar hakkındaki fikrini sordu.

Gelen yanıt şöyle oldu:

“Zannedersem bugün Türkiye’de farklı bir iktidar olsun, ‘seçimde ben iktidarın değişmesi için oy kullanmak istiyorum’ diyen bütün seçmenlerimiz, muhalefetle ilgili zihinlerinde pek çok soru işareti var ve o muhalefetin içinden kaynaklı sorunlar olduğunu görüyor büyük bir kısmı. Bu çerçevede bu yeni arayışları çok olumlu buluyorum. Muhalefetle ilgili sorunlar aşılacaksa bu yeni arayışlarla olacak. Bu yeni arayışlardan bir tanesi buradan başarılı olarak çıkacaktır neticesinde.”

Haluk Özdalga, devamında da 2014 ve 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin yanlışlarına yönelik şöyle ifade etti:

* Ama bir taraftan da şu var; siyasetin bir reel tarafı var. O reel tarafa bakınca ben şunu görüyorum; en çok 2 sene içinde, büyük bir ihtimalle de 2 sene sürmeyecek seçim yapılacak. Bu sene de olabilir bir ihtimal. Ama 2023 Haziran’ına kalmayacak, zaman daraldı. Reel tarafı dediğim şu, Türkiye’de eğer muhalefet iktidar değişikliğini başaracaksa, bu her şeyden önce Cumhurbaşkanlığı seçiminde olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi, parlamentodaki seçimden daha önemli. Orayı alamazsanız olmaz.

“HER PARTİ BİR ADAY ÇIKARIRSA MUHALEFET KAZANAMAZ”

* O zaman cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl kazanılır onu düşünmek lazım. Benim önerim, son 2 cumhurbaşkanlığı seçiminde 2 hata yaptı muhalefet. O hataların tekrarlanmaması gerekiyor. Ben şuna inanıyorum, o 2 seçimi de kazanabilirdi muhalefet.

* Birinci seçimde yanlış bir aday çıkardılar, Ekmeleddin İhsanoğlu. Onun şahsına bir şey söylemiyorum ama eğer siz cumhurbaşkanını Meclis’te seçiyor olsaydınız, orada güzel aday olurdu. Halbuki 2014’te Türkiye ilk defa halkın seçtiği cumhurbaşkanlığı seçimine gitti. Ben o sırada Meclis’teydim, muhalefet milletvekili arkadaşlarımın hepsine söyledim ama ikna edemedim. Halktan oy almasını bilen, siyasi dille konuşmasını bilen, oy istemesini bilen bir aday çıkması gerekiyor. Tek bir defa halkın karşısına seçim meydanında çıkıp oy istememiş bir isim olmaz. Çünkü halk seçiyor. Erdoğan, güle oynaya hiç zorlanmadan birinci turda kazandı.

* İkinci seçimde de her parti kendi adayını çıkardı, bence o da yanlıştı. Bu seçimde muhalefetin kesin olarak birinci turda seçimi almayı hedeflemesi lazım ve ikinci tura ne pahasına olursa olsun bırakmaması lazım. İkinci tura kalırsa neden Sayın Erdoğan’ın lehine olur? Çünkü iktidar partisi, iktidar ve devlet olanaklarını elinde tutuyor, ona göre oy sonuçları belli olacak. Her parti bir aday çıkarırsa muhalefetin kazanması mümkün değil. Buna yoğunlaşması lazım muhalefetin ve bence bunun hazırlığını yapması lazım.”

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ



Bu içeriğe emoji ile tepki ver