Zanka

Ukrayna sınırına asker yığan Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğe sert çıktı. Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermesi halinde Rusya’nın ekstra adımlar atmak zorunda kalacağı uyarısında bulundu…

Ukrayna'nın güneydoğusunda son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından ABD, Rusya'yı Ukrayna'da 'istikrarı bozucu' eylemlerde bulunmakla suçlamıştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı da, Donbass'taki durumun kötüye gitmesi halinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiğini açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacak" dediği belirtilmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın açıklamasını değerlendirdi. Peskov, "Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi, ABD askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar. Elbette bu durum, Rus tarafını güvenliğini sağlamaya dönük ek önlemler almak zorunda bırakır" dedi. Bu önlemlerin neler olabileceği sorusu karşısında Peskov, "Gerekli görülen her önlem" yanıtını verdi.

Rusya'nın Donbass'la ilgili söyleminin son derece yapıcı olduğunu ve Moskova'nın 'görmek istediğini değil gerçekleri belirttiğini' kaydeden Peskov, "Maalesef Donbass'ta temas hattındaki durum korku verici. Ukrayna ordusu, birkaç değil çok sayıda provokasyonda bulunuyor" diye konuştu.

Kiev'in bölgeye ABD askerlerinin gönderilebileceği yönündeki açıklamasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Peskov, "Rusya'nın bir düşman gibi gösterilmesi, bizim için kabul edilemez ve yersiz bir davranıştır. Rusya kimseyi tehdit etmiyor ve hiçbir zaman etmedi. Bizim tutumumuz bunun üzerine inşa ediliyor" ifadelerini kullandı.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver