Zanka

Türkiye’nin en büyük sorunlarının başında gelen işsizlik, pandemi nedeniyle daha da arttı. Geçen yıl uygulanan işten çıkarma yasağı sürecinde çok sayıda işçi, işveren tarafından Kod-29 gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. DİSK-AR tarafından iletilen soruya SGK tarafından verilen yanıta göre bu işçilerin sayısı 176 bin 662…

Sözcü’de yer alan habere göre; DİSK-AR tarafından CİMER başvurusu ile SGK'dan elde edilen veriler, 2020 yılında 176 bin 662 işçinin Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldığını ortaya koydu. Bu işçilerin 34 bin 145’ini kadınlar, 142 bin 517’ini ise erkek oluşturdu.

DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada "İşverenlerin uzun yılardır, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatı haklarını gasp etmek için başvurdukları bu yöntem, Kovid-19 döneminde uygulanan işten çıkarma yasağını delmek için de kötüye kullanılıyor. İş Kanunu'nun 25-II maddesi işten çıkarma yasağının istisnalarından birini oluşturuyor" denildi.

NE TAZMİNAT NE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatı ve ihbar öneli/tazminatı alamıyorlar. Ayrıca Kod-29'dan çıkarılan işçiler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.

KOD-29 İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI DIŞINDAYDI

Kamuoyunda 'Kod-29' olarak bilinen ve işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunu'nun 25-II maddesinde yer alan 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri' gerekçesi ile feshedilmesi düzenlemesi, salgın dönemi işten çıkarma yasağının dışında tutulmuştu.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver