Zanka

Kan pıhtılaşmasına neden olduğu ileri sürülen AstraZeneca aşısının uygulanması birçok ülkede askıya alınmıştı. Aşı ve pıhtılaşma arasındaki bağlantı araştırılırken, Avrupa İlaç Ajansı resmen kendi içerisinde düğüm oldu. EMA İlaç Stratejileri Direktörü Marco Cavaleri bağlantının çok açık olduğunu söyledi, kurumdan ise sonuca varamadıklarını bildirdi…

Oxford Üniversitesi ile ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği Covid-19 aşısı, aşı uygulanan kişilerde görülen ciddi yan etkiler yüzünden gündemden düşmüyor. Ölümlere neden olan kan pıhtılaşmasının aşı ile bağlantısı olup olmadığına dair araştırmalar ise sürüyor.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) İlaç Stratejileri Direktörü Marco Cavaleri, dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve “Bence artık söyleyebiliriz. Kan pıhtılaşmasının aşı ile bir bağlantısı olduğu açık. Ancak kan pıhtılaşması reaksiyonunun nedenini henüz bilmiyoruz” dedi.

Ancak EMA’dan, tam aksi yönde bir açıklama geldi. AstraZeneca aşısı ile kan pıhtısı vakaları arasında kesin bir bağlantı olduğuna dair bir sonuca varılamadığı bildirildi.  

Direktör ve kurumdan gelen açıklamaların birbirine zıt olması akılları karıştırdı.

HANGİ ÜLKELER ASKIYA ALMIŞTI?

Kan pıhtılaşması yan etkisinin görülmesinin ardından Avrupa’daki birçok ülke, AstraZeneca aşısının kullanımını askıya almıştı. Aşıyı askıya alan ülkeler Danimarka, Norveç, İzlanda, Bulgaristan, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda olmuştu.

Aşının kullanımı Asya ülkeleri Endonezya ve Tayland’da da askıya alınmıştı.

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver