Zanka

Altın madalyalı yelkenci Sofia Bekatorou'nun üst düzey federasyon yetkilisi tarafından tacize uğradığını açıklamasının ardından, Yunanistan’da #MeToo hareketi başladı. Ulusal Tiyatro’nun eski sanat yönetmeni tecavüz iddiaları nedeniyle tutuklanırken, jimnastikçiler de cinsel taciz ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söylüyor…

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre; Yunanistan'da geçen ocak ayında altın madalyalı yelkenci Sofia Bekatorou'nun 1998’de Yelken Federasyonu’ndan bir yöneticinin cinsel saldırısına uğradığını açıklamasının yankıları sürerken, bu sefer de jimnastikçiler suskunluğunu bozdu.

Kadın ve erkeklerden oluşan 22 jimnastikçi, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ve Başbakan Kyriakos Mitsotakis'a gönderdikleri mektuplarda yıllardır antrenörleri tarafından taciz ve neredeyse işkenceye varan kötü muameleye maruz kaldıklarını yazdı.

TACİZ, AÇ BIRAKMA, İŞKENCE GİBİ ANTRENMANLAR

EfSyn gazetesinde yayımlanan mektupta, 1985'ten beri süregelen bu muameleler arasında zorla aç bırakma, psikolojik ve fiziksel ceza ve cinsel taciz olduğu belirtildi. Mektupta antrenörlerin çalışmalar sırasında sporculara tokat attıkları, tekmeledikleri, itip kaktıkları, objeler fırlattıkları ve hatta kadın sporcuları saçlarından sürükledikleri ifade edildi.

Mektupta ayrıca bazı antrenörlerin matsız egzersiz yaptırarak yaralanmalara sebep oldukları, bazen de sakat sporcuları antrenmana katılmaya zorladıkları belirtildi. 

Sporcular, aşırı sıcaklıklarda antrenman yapmaya zorlandıklarını ve tuvalet molasına çıkamadıklarını da ifade etti.

Mektupda, bazı sporcuların sıkı kilo kontrolü nedeniyle bayılana kadar aç kaldığı, spor kampları sırasında otellerde gizlice diş macunu ve yemek artıklarını yemek zorunda kaldıkları da yer aldı.

​İLK DEFA TOPLU HALDE PROTESTO ÇIĞLIKLARI

Sporcuların avukatı Alexandros Adamidis gazeteye verdiği demeçte, "İlk defa, çok sayıda jimnastik sporcusunun psikolojik ve fiziksel tacizle ilgili protesto çığlıkları toplu halde dile getiriliyor" dedi.

14 yıl sonra ilk kez geçen mart ayında yeni bir başkan seçen Jimnastik Federasyonu henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

ESKİ SANAT YÖNETMENİ ÇOCUK İSTİSMARINDAN TUTUKLANDI

Sporun yanı sıra ülkede sanat dünyasındaki taciz ve tecavüz suçlamaları da gündemde.

Yunanistan Ulusal Tiyatrosu'nun eski sanat yönetmeni Dimitris Lignadis'in küçük yaştaki kişilere tecavüz ettiği iddia edildi. Şubat ayında tutuklanan Lignadis ise suçlamaları reddediyor.



Bu içeriğe emoji ile tepki ver