Zanka

Siyasette kutuplaşmalar halkın da en çok şikayet ettiği konular arasında yerini koruyor. Halkın esas gündemi ise malum ekonomi. Peki Türkiye’nin kurtulması için ne yapmak gerekiyor? 24.Dönem İstanbul Milletvekili Faik Tunay, esas yolun Anadolu’yu anlamaktan geçtiğini söyledi ve “Merkez sağ Türkiye’de çöktü, siyaset uçlara kaydı. Türkiye’nin ihtiyacı olan şey merkez sağ bir anlayış” dedi…

Zanka TV’de yayınlanan Siyaset Adalet programında bu hafta Prof. Dr. Abdurrahim Karslı'nın konuğu, 24.Dönem İstanbul Milletvekili Faik Tunay oldu.

Türkiye’de mevcut siyasi tabloyu değerlendiren Faik Tunay, hem iktidarı hem de muhalefeti eleştirdi. Ekonomide gelinen noktayla Türkiye’nin yakında G-20 ülkeleri arasından çıkacağını söyleyen Tunay, şu ifadeleri kullandı:

“2001’de bitik bir siyaset vardı, siyasi parti liderlerine güven sıfırdı, kavga kutuplaşma çok feciydi. Bir parti çıktı; Adalet ve Kalkınma Partisi. Ne kadar güzel iki isim. İlaç gibiydi. Niye? 90’lar bitik, koalisyonlar, tartışmalar, 5 Nisan kararları, Anayasa kitapçığı fırlatılmış. Bir adam da çıkıyor diyor ki, ben bir parti kuruyorum adım da Adalet ve Kalkınma. Zaten hukuk bitmiş adalet, ekonomi bitmiş kalkınma. Ne oldu? Sandıkta devrim yaptılar, sandıkları patlattılar, tek başına iktidara geldiler. Bugün o partinin adaletinin A’sı bile kalmadı. Kalkınması da ekonomideki bu yanlış uygulamalarla bitiyor. Yani aslında bu partinin hikayesi bitmiş. Net.

Ama bunlar bir konuda çok başarılılar. Türkiye 40 senedir G-20 ülkelerinin bir üyesi. G-20 nedir? Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin ülkesinin oluşturduğu bir birlik, Avrupa Birliği gibi değil ama bir kulüp. Türkiye 80 darbesinden sonra kah 17’inci olmuş, kah 18’inci olmuş, kah 13’üncü olmuş, Özal zamanında 14’üncü olmuş, hep 20’nin içinde. Ama hiçbir zaman ilk 10’a girememiş, 20’den de düşmemiş. Şimdi ben size bir şey söyleyeyim; Türkiye ilk defa 40 yıl sonra bu sene çok büyük ihtimalle G-20 üyeliğinden düşecek. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olmayacak. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp diyor ki hâlâ hayretlerle izliyorum; 2023 yılında 500 milyar ihracat hedefini gerçekleştireceğiz. 2021’deyiz 2 sene kaldı 2023’e, geçen sene açıklanan ihracat rakamlarına baktım 170 milyar dolar. Hedef 500 milyar dolar. Tamam hedef koymak çok güzel ama biraz gerçekçi olmak lazım. Buna rağmen bakıyorum ana muhalefete, öyle kozlar var ki öyle açıklar var ki sandıkta iktidarın 2-3 sene önce devrilmesi gerekiyordu. Daha ne bekliyoruz? O kadar güzel algı operasyonu yapıyorlar ki iyi olan her şey onlardan, kötü yanlış olanlara geliyoruz dış güçler, FETÖ, HDP, CHP, İYİ Parti… İyiler artılar hep size yazıyor, kötüler niye size yazmıyor? 18 senedir tek başınıza iktidarsınız. Bunların en iyi bildiği şey algı. Algıyı çok iyi yönetiyorlar, tebrik ve takdir etmek lazım. Muhalefet de bunun dümenine su taşıdığı zaman bugünkü tablo oraya çıkıyor.”

“MERKEZ SAĞ TÜRKİYE’DE ÇÖKTÜ, SİYASET UÇLARA KAYDI”

Tunay, Türkiye’nin kurtuluş için ihtiyacı olanları ise şöyle anlattı:

“Ne yapmamız lazım kurtulmak için? Bir; önce Anadolu’yu özümseyeceğiz. Tarihte bu topraklardan çıkan başarılı liderlere bakın hepsi sırtını önce Anadolu’ya dayamış, hareketi oradan başlatmış. İki; ısrarla merkezde olmayı savunacağız. Bazen yorumlar geliyor, soruyorlar bu herkese mavi boncuk dağıtmak değil mi? Hayır. Türkiye koca bir aileyse, ben bu yuvarlağın ortasında yer aldığım zaman iki elimi açarsam herkese aynı mesafedeyim. Ama ben cumhuriyete bağlıyım, benim Atatürk’le cumhuriyeti kuran kadrolarla hiçbir problemim olamaz olmadı da, ben muhasır medeniyete, batının ileri aşamalarına hepsine sonuna kadar güveniyorum ama diyorum ki ben biraz da aslında Orta Doğu Asya toplumuyum. Buraya da sırtımı dönemem. Hepsini harmanlayacağım, bütün bunları toparlayıp kendi ülkemin gerçeklerini 21’inci yüzyıla göre uyarlayıp yoluma devam edeceğim. Vatan haini bana gelemez, bölücü bana gelemez, değerlerimize geleneklerimize göreneklerimize karşı olan bana gelemez, serbest piyasa ekonomisine inanmayan bana gelemez ama onun haricinde herkese kapım açık.

Şu an Türkiye’de görünmeyen bir konsensüs var aslında. Alevi’ysen yerin CHP, Sünni’ysen yerin Ak Parti, Türk milliyetçisiysen yerin Milliyetçi Hareket Partisi, Kürt milliyetçisiysen yerin HDP. Bölünmüş, kimse bunu dile getirmiyor ama aslında bölünme çok net bir şekilde belli. Eski ANAP, Doğru Yol gibi partiler olmuş olsaydı ne olacaktı? İçinde Kürtçü de olacaktı, Türkçü de olacaktı, Alevi de olacaktı, Sünni de olacaktı, içkisini içen de olacaktı, içmeyen de olacaktı, 5 vakit namaz kılan da olacaktı, kılmayan da olacaktı. Merkez sağ Türkiye’de çöktü, siyaset uçlara kaydı. Türkiye’nin ihtiyacı olan şey merkez sağ bir anlayış.

Z kuşağıyla konuşuyorum ‘Ağabey ne sağı ne solu’ diyorlar. Ben Özal diyorum, 16-17-18 yaşındakiler diyor ki Özal kim? Bakıyorum çocuk doğmuş 2002’de, Özal vefat etmiş 93’te. Özal’ı, Demirel’i bilmesi mümkün mü? Doğru söylüyor. Onların yeni versiyonunu ortaya çıkarmak lazım. Özal’ın, Demirel’in 2021,2022,2023 neyse yeni versiyonlarını ortaya çıkarmak lazım ki başarılı olalım. Merkez sağın bir hikayesi var. Bu hikaye doğru şekilde anlatılırsa, kurgulanırsa ve doğru kadrolarla tabi. Z kuşağı 2023 seçimlerinde toplam seçmenin yüzde 12’si olacak, bunları da yok sayamayız. Biraz zor, dikenlerle dolu bir yol ama ben şuna inanıyorum başka çaresi yok. Kimse kavga istemiyor. Herkesin tek derdi ekonomi.”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 



Bu içeriğe emoji ile tepki ver